10 viktiga grejer du måste veta om depression!

Världshälsoorganisationen (WHO) beräknar att över 350 miljoner människor lider av depression. Känner du någon som är drabbad eller är drabbad själv så är du minst sagt inte ensam. Tyvärr pratas det fortfarande inte om psykiska besvär mycket. Det är därför extra viktigt att du läser detta för att lära dig mer om depression.

1. Det är inte alltid det är lätt att se.

Depression innebär inte alltid att man isolerar sig själv. Många som är drabbade av depression är skickliga på att dölja det. En väl fungerande människa ute i samhället kanske mår väldigt dåligt hemma.

637

2. Depression är mer än att bara vara ledsen.

Depression täcker flera olika känslor inte bara sorg. Det är vanligt att bli känslomässigt avtrubbad vid depression.

3. Att ha en bra dag betyder inte att depressionen är borta.

Ofta går depression upp och ner i perioder så att vissa dagar kan vara förhållandevis bra men vissa helt kass. Bara för att någon som lider av depression är uppåt och glad betyder det inte att personen är botad.

4. Ifall en person uttrycker en vilja att begå självmord ta han eller hon på allvar

Om någon berättar om självmordstankar till dig ta det mycket seriöst. Ibland så kan det vara ett sätt att be om hjälp ifrån nära och behöver inte innebära att personen faktiskt vill begå självmord. Prata med personen om det. Självmordslinjens telefonnummer är  90101.

5. Din anhörigas depression beror inte på dig.

Ifall du lever i en nära relation med en person som är deprimerad infinner sig ofta en känsla av hjälplöshet. Det handlar inte om dig och det är inte du som ska få din vän att må bättre. Det viktigaste är att vara där. Att bara vara nära någon med depression gör ofta under.

6. En deprimerad person är inte lat.

Att gå upp på morgonen eller ta en dusch kan kännas svårt ifall man lider av depression. Få därför inte din vän att må dåligt för att han eller hon inte orkar gå ut och göra något.

7. Förminska inte någons känslor.

Det går inte bara att må bättre igen. Att berätta till personen att han eller hon måste sluta vara deprimerad gör bara att personen mår sämre.

8. Deprimerade personer är ofta oerhört trötta.

Att dölja sin depression kräver mycket energi och eftersom personer som lider av depression ofta har sömnproblem hjälper det inte att man sover mer.

9. Deprimerade människor bryr sig också om andra.

Trots att man inte lägger energi på andra människor vill man absolut inte att andra ska må dåligt. Det är bara så jobbigt att engagera sig.

720-1

10. Depression betyder inte att personen är svag.

Ifall någon är drabbad av depression betyder inte det att personen är svag eller sjuk i huvudet. Att ta sig ur en depression kräver enorm viljestyrka. Även de dagarna allt känns dåligt.

Ifall du eller någon i din närhet får depression finns det massor med information att få. T.ex. den här utmärkta faktasidan på 1177. 

Dela med alla dina vänner så att vi tillsammans kan uppmärksamma att alla inte mår bra. Det är ju tyvärr så att depression och psykiska besvär fortfarande är något man inte pratar om.