100 år av 'förbättring' - här listar vi vad avel verkligen har gjort med våra hundar!

Avel är en komplicerad process där människor parar ihop vissa djur med varandra för att odla fram vissa egenskaper. Men vad händer när avel har gått alldeles för lång över århundraden? Svaret är överavel, eller mindre formellt, utavlade. 

Inavel är när valparna får hälsoproblem och deformerade kroppar eftersom föräldrarna är alltför nära släkt med varandra, utavlat får vi då avelsprocessen har upprepats alltför många gånger och har gått för långt. När uppfödare avlar för mycket kan det ibland gå för långt och hundarna får hälsoproblem.

Se de mest utavlade hundraserna nedan, nu och jämfört med hur de såg på 50-talet.

1. Bullterrier

Bullterrier brukade vara stiliga, slanka hundar. Men uppfödarna ville ha tjocka skallar och kraftfulla organ och avlade fram detta i full fart. Nu har de ofta hälsoproblem, så som alltför många tänder och överdriven jakt på egen svans.


2. Basset hound
Basset hunden som brukade se ut som en vanlig gårdshund, men i jakten på ett distinkt utseende har uppfödarna gett dem många problem. Strukturen på bakbenen är brutna, vilket ger både gång-och-ryggradsproblem, och de har även svårigheter med syn och hörsel på grund av den alltför slappa huden.


3. Boxer
Få hundar har så många problem som dagens Boxer. Deras korta lilla ansikte gör det svårt för dem att bli av med värmen på sommardagar och detta begränsar hundens sportsliga sida otroligt mycket. De hör också till de raser som är mest drabbade av cancer.


4. Schäfer
Förr i tiden var Schäferhunden en stilig, robust vallhund. Nu nämns de alltför ofta i samband med överdriven avel. Uppfödarna ville ha tävlingshundar med ett framträdande bröst och lägre höft. Det har i sin tur gett Schäfern höftproblem genom hela livet. De är också mycket tyngre än vad deras skelett är avsedda att bära, med en genomsnittlig vikt på 38 kg, emot 50-talets 25 kg. Förr i tiden kunde tyska schäfer hoppa över väggar på 2,5 meter. Så är det inte längre.


5. Bulldog
Den Engelska Bulldogen har nästan alla fel man kan tänka sig och många tycker att den är alldeles för sönderavlad. Enligt en undersökning från 2004 lever en genomsnittlig Bulldog endast i 6,25 år. Det finns helt enkelt inga fullt friska Engelska Bulldogar. De brukade vara kraftfulla små hundar, men överdriven avel har gjort dem klumpiga och olyckliga, och de har svårt att både para sig och föda, om de inte får veterinärhjälp.


6. Tax
Taxen brukade ha funktionella ben, men nu när de har avlats i en karikatyr av sig själv, har benen blir kortare, medans nacke och rygg har förlängts. Dessa överdrivna proportioner drabbar hunden med förlamning, så de behöver använda stödhjul. Allt detta bara för att uppfödare ville ha hundar som ser söta ut.


7. Mops
Den stackars Mopsen toppar tyvärr listan över hundar som har avlats till döds. Här ville uppfödarna ha en nos som är så präglad i huvudet att det normala är att sätta in ett plaströr i halsen, så Mopsen ska kunna andas! Bland de hälsofaror en Mops upplever finns oerhörda andningssvårigheter, låga syremättnads nivåer, högt blodtryck, tandproblem och fler sjukdomar än någon annan ras!


Tycker du också att aveln har gått alldeles för långt? DELA detta på Facebook!
Dela på Facebook