Annons

15 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Förintelsen

Annons

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

De flesta offren var judar, men även oliktänkande, romer, homosexuella, psykiskt sjuka och krigsfångar dödades av nazisterna.

Här är bilderna vi aldrig får glömma. 

9 november 1938: Synagogor brinner – judar förs till koncentrationsläger

Natten mellan 9 och 10 november 1938 var kulmen på förföljelserna. 400 judar dödades eller tvingades begå självmord.

Kristallnatten, eller novemberpogromen som den numera även kallas, var natten mellan 9 november och 10 november 1938 då många judars affärer, hus och synagogor förstördes i hela Nazityskland.

Under kristallnatten misshandlades tusentals judar och omkring 400 mördades av nazisterna. Därutöver fördes tiotusentals judar iväg till koncentrationsläger. 

Miljontals människor utrotades av nazisterna

Familjen Frank gick under jorden 1942 i samband med att judeförföljelserna började även i Nederländerna. Det skedde nästan genast efter att tyskarna hade ockuperat landet.

Familjen Frank höll sig gömd i ett gårdshus under två år innan de upptäcktes av Gestapo (nazisternas hemliga polis).

Anne och hennes storasyster Margot avled i koncentrationslägret Bergen-Belsen i mars 1945.

Porten till helvetet – Koncentrationslägret Auschwitz

»Arbete ger frihet.» Så lyder devisen på den skylt som ledde in till koncentrations­lägret. Istället för det planerade tyska mönster­samhället, försörjt av tvångsarbetande »undermänniskor», utvecklades Auschwitz snart till förintelsens huvudstad.

På järnväg mot döden

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex samt ett fyrtiotal satellitläger. Det var det största och mest brutala nazityska lägret.

Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner räknades som judar av nazisterna. Omkring en miljon av dessa människor mördades i lägret. 

Sista bilden före Förintelsen

Dessutom mördades cirka 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter.

Dödades i gaskammare

I slutet av 1941 inrättades en gaskammare, som främst användes för experiment på mindre grupper av fångar. Här gjordes de första försöken att gasa ihjäl människor med Zyklon-B. Offren var sovjetiska krigsfångar. Zyklon-B användes i Auschwitz-Birkenau. Andra utrotningsläger använde kolmonoxid.

Massgrav i Buchenwald

Kremeringsugn i ett koncentrationsläger

Kropparna brändes i dödsfabrikerna. Krematorierna sköttes av andra fångar som beordrats.

Ungerska judar i Auschwitz

Ungerska judar i Auschwitz väntar på att gasas – ett öde de var omedvetna om

Ungerska judar väntar ovetande på att gaskamrarna ska bli lediga. En timme senare är alla döda.

Många fångar tvingades fly med nazisterna

Nazisternas fångar tvingades ut på när bödlarna förstod att kriget var förlorat, och ville sopa igen spåren efter sig genom att destruera läger och flytta på de sista, svaga överlevande.

Nazisterna tog allt från sina offer. Kläder, skor – till och med hår

Image result for jews shoes camp

En av många massgravar från Bergen-Belsen

Image result for bergen belsen concentration camp mass grave

Auschwitz barn

Barn som överlevde Auschwitz

När Röda armén ryckte in i Auschwitz befriade de 700 barn som hade levt undangömda i dödsfabriken. Många av dem är i dag bland de sista överlevande från förintelselägren.

Dela gärna vidare, detta får aldrig någonsin glömmas bort.

Annons