Annons

16- åriga Greta hyllas efter orden hos Skavlan: ''Hade jag inte haft Asperger och varit så...''

Annons

En svensk tonåring med asperger har blivit känd i hela världen just nu. Det är den 16-åriga klimatkämpen Greta Thunberg som nu berättar om sin diagnos på tv.

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon i programmet.

Den som har asperger eller andra typer av autism kan ha svårt att förstå vad andra menar. Men samtidigt kan diagnosen göra att man blir mer fokuserad på frågor som man tycker är viktiga. Som klimatet, för Greta Thunberg. Det är i TV-programmet "Skavlan" på Sveriges Television på fredagen som klimataktivisten Greta Thunberg berättar om sin asperger-diagnos.

16-åringen blev känd i hela världen före valet i höstas när hon valde att starta en strejk i fjol och sluta skolan. Detta gjorde hon för klimatet. I 15 dagar satt hon utanför Riksdagen i Stockholm med en handmålad skylt där det stod: ”Skolstrejk för klimatet”. Hon har strejkat varje fredag sedan dess. Nyligen blev hon inbjuden att hålla ett tal på FN:s klimattoppmöte. Om en kort tid sätter hon sig på tåget mot toppmötet i Dabos för satt delta i paneldebatt.

– Du har varit öppen om att du har Aspersger´s, säger Skavlan när den unga flickan gästar hans show. Därefter frågar han henne om vad som påverkat henne och hennes intresse för klimatet.

Då är det hennes svar som hyllas av tusentals på internet.

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon i programmet.

”Lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det”

Sen fortsätter hon förklara hur hon menar.

– Det gör att jag fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv. Om jag inte hade haft det så hade jag inte kunnat se det utifrån på samma sätt. Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt. De flesta säger: ”det finns inget svart eller vitt”. Men klimatmålen är faktiskt svart-vitt.  På ett sätt är det den mest komplicerade frågan som finns och det kommer krävas otroligt mycket för att stoppa det. Men lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det. Vi kan stoppa utsläppen. Det är svart-vitt. Antingen sätter vi igång en kedjereaktion som utlöser händelser bortom mänsklig kontroll, eller så gör vi inte det, säger Greta i programmet.

Hennes vurm för klimatfrågor har fått hela familjen att tänka om och ändra livsstil. För hennes mamma, Malena Ernman, som är artist, har det gått så långt att hon fått byta karriär.

– Jag fick mina föräldrar att sluta flyga för några år sedan. Eftersom min mamma var beroende av att flyga för sitt jobb så fick hon byta karriär. Nu gör hon musikaler i Stockholm istället, säger Greta.

Vilken härlig och smart 16-åring! Jag tycker verkligen hon förtjänar att hyllas för det uttalandet i Skavlan.

Se klippet nedan:

Annons