Annons

19-åriga Emilia fick ett sms - sedan låg hon på operationsbordet: ''Det är helt otroligt''

Annons

I våras fick Emilia Gräsberg, 19, ett mail som hon trodde skulle dröja betydligt längre - kanske flera år eller inte alls.

När hon vakande den dagen i våras hade hon fått ett mejl, ett sms och ett flertal missade samtal, skriver Expressen.

Samtalen och alla meddelanden kom från Tobiasregistret, hon hade anmält sig hos Tobiasregistret bara fyra månader tidigare, villig att donera stamceller från benmärgen till någon i behov. Nu matchades hon med någon.

– Det kändes overkligt, säger hon.

– Jag såg att det var brådskande och att jag skulle ringa upp så snart som möjligt.

Emilia Gräsberg, som är från Karlskoga, fick veta att läget var akut och att personen var väldigt sjuk. Inom kort fick hon veta att det gällde ett barn.

– Det framgick att det var ett barn, en liten flicka som vägde tolv kilo, som behövde hjälp. Mer än så visste jag inte när jag donerade, säger hon för Expressen.

Emilia Gräsbergs gärning har uppmärksammats av Tobiasregistret i ett inlägg på Facebook där hon själv beskriver processen med egna ord.

”Efter en del planering, undersökningar och blodprover var det dags för donation. Eftersom min patient vägde så lite, samt att läget var kritiskt, var den säkraste metoden att utvinna mina blodstamceller via min benmärg (vilket innebar en liten operation). Med hjälp av två nålar sög läkarna ut benmärg ur min höft. Ingreppet tog cirka 30 minuter och jag var sövd under hela processen”, skriver hon.

”När jag vaknade upp förklarade läkarna för mig att allt gått bra och att min benmärg redan var på väg till patienten. Det var nu jag förstod att det var på riktigt – jag kanske har räddat livet på ett barn.”

Med Facebook-inlägget vill Emilia att fler nås av budskapet och överväger att registrera sig.

– Det är inte svårt alls. Det lilla man gör kan göra så mycket för en annan människa eller familj. Chansen är så liten att man matchas, så om varje människa gör det här får fler chansen att bli friska, säger hon.

"Efter två dygn på blodmottagningen var jag redo att åka hem, med en öm rygg som den enda konsekvensen, en ömhet som endast varade i några dagar. När jag senare tog studenten, kunde jag inte föreställa mig att jag två veckor tidigare donerat benmärg. Helt otroligt vad snabbt kroppen återhämtar sig.

Är det verkligen så här "enkelt" att ge en annan människa chansen till ett friskt liv? Jag skulle kunna göra detta tusen gånger om ifall jag kunde", skriver hon.

Dela gärna detta för att hylla Emilia och så att fler ska registrera sig hos Tobiasregistret. 

Annons