19-åriga studenten nära att dö efter hårfärgningen - varnar nu för riskerna

En ung kvinna från Paris har delat bilder som visar det chockerande resultatet som orsakades av en allergisk reaktion mot en vanlig hårfärgsprodukt.

19-åriga studenten Estelle, lärde sig en läxa den hårda vägen. Den unga kvinnan berättade för Le Parisien att hon hade gått från att vara blond till brunett, när hon kände att hennes hårbotten började klia. 

Efter att ha upptäckt att hennes huvud började svälla besökte hon apoteket där hon fick allergimedicin och en kräm som skulle motverka klådan. Men, otroligt nog vaknade hon nästa dag för att få en glimt av hennes uppblåsta reflektion.

Hennes mamma har delat en varning på Facebook, för att uppmärksamma om faran som kan komma om man inte följer rekommendationen.

"Hej, jag ville dela med mig av erfarenheten av när min dotter skulle färga håret med Franck Provost-hårfärg. Bruksanvisningen säger att ett allergitest måste göras innan färgning. Hon följde inte alla instruktionerna, men det är viktigt att visa konsekvenserna av detta."

"Det är viktigt att varningarna är tydligare, och framför allt mer synliga. Specificera på förpackningen att produkten innehåller PPD, en väldigt allergiframkallande ingrediens som kan leda till katastrofala reaktioner."

"Denna ingrediens finns i många hårfärger på salonger och i affärer. Min dotter var tvungen att söka vård akut för att hindra effekten av produkten och inte kvävas till döds. Som tur var reagerade vi i tid. Var försiktiga."


Estelle fick en reaktion som många kan få. Många ämnen som används i hårfärgningsmedel har allergiframkallande egenskaper, som i det här fallet ämnet p-phenylenediamine (PPD). Hennes misstag var att inte vänta i 48 timmar efter testet innan hon applicerade färgen. Hon väntade bara 30 minuter.

I akutrummet förklarade läkarna för familjen att detta inte var det första fallet de såg. Tyvärr blev den allergiska reaktionen mer akut och Estelle var tvungen att läggas in för vård. Hennes tunga svullande och hon fick andningssvårigheter och svävade mellan liv och död. Nu vill Estelle varna så många som möjligt.


Färgämnet PPD, var förbjudet i Sverige, till förbudet togs bort i och med att Sverige gick med i EU, trots att det fortfarande anses vara farligt.

Kontakta sjukvården direkt

Enligt Läkemedelsverket finns det risk att man utvecklar en kontaktallergi även om man gör ett hudtest innan färgning. Därför är det bättre att undvika att använda just dessa produkter som innehåller PPD.

Om man märker att man reagerar på färgen ska man direkt kontakta sjukvården, vanligtvis uppkommer den allergiska reaktionen inom ett dygn efter att hårfärgningen skett och symtomen kan fortsätta under flera veckor.

I videon nedan kan du se mer från den allergiska reaktion som Estelle fick efter hårfärgningen. DELA Estelles varning vidare så att fler förstår farorna.