Annons

20-åriga Anton drabbades av plötsligt hjärtstopp - nu vill han varna för drickan miljontals dricker

Annons

Den 12 februari var 20-åriga Anton Holk från Skurup på väg till jobbet. Men innan han åker dit brukar han åka till en bensinstation för att köpa något att äta med en vän - men den här gången hände något som förändrade Antons liv för evigt.

Anton faller ihop och börjar få kramper.

Han hade drabbats av plötsligt hjärtstopp (även kallad hjärtstillestånd) på grund av ventrikelflimmer och ventrikelfladder. Det blir en livsfarlig rubbning i hjärtats rytm som ofta leder till döden om inte hjärt-lungräddning ges. Som tur var det en läkare som tankade sin bil och han började med kompressioner medan Antons vän ringer efter en ambulans.  

Anledningen till varför 20-åringen som tränar brottning är aktiv, drabbades av ett hjärtstillestånd är troligtvis av energidrycker. Hans Facebookinlägg har nu delats av tusentals människor där han varnar om faran med att dricka energidrycker.


Läs inlägget nedan:

"12/2-19

En helt vanlig dag, åker till jobb och klockan 09.00 har vi frukost. Som vanligt går jag och Adam till macken som ligger rakt över vägen. Jag köper en korv och en dricka till detta, ca 09.15 är det dax att gå tillbaka till jobb för att inte bli sen till morgon mötet. När vi väl lämnar macken hinner vi inte långt förens jag ligger på marken, Adam som går framför mig vänder sig om och ser mig ligga ner. Han tror att jag bara har trillat, men när han inte får kontakt med mig och jag börjar få kramper förstår han allvaret. Ett hjärtstillestånd pga av Ventrikelflimmer och Ventrikelfladder. Vad som händer då är att de blir en livsfarlig rubbning i hjärtats rytm, med andra ord KAOS. Jag har turen att jag lever idag, för att just när detta händer fanns det en läkare som stod och tankade sin bil. Han börjar snabbt med kompressioner, macken ringer ambulansen och de är snabbt på plats, sjukhuset ligger nämligen inte mer än 5 min ifrån. Adam ringer min pappa och berättar vad som hänt, ett samtal som inte kan varit lätt. Både för Adam men framför allt för pappa. Pappa får tag i mamma och de åker snabbt till akuten i lund, där jag ligger ner sövd och med diverse slangar. Jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt detta måste varit för mina föräldrar. Att se sin 20 åriga son ligga där och inte ens veta vad som har hänt. Det måste vara de tuffaste de någonsin varit med om. Annika Hansson, Jonas Holk ni är de starkaste jag vet och jag kan inte beskriva hur lyckligt lottad jag är som har så fina föräldrar. Jag älskar er!


Orsaken till att allt detta hände finns de egentligen inga svar på, där finns inga fel på mitt hjärta och där finns heller inget genetiskt. Den största boven och det vi tror legat bakom detta är alla energi drickor. Jag vill därför gå ut till alla er som dricker detta skit att tänka er för en extra gång innan ni köper er nästa energi dricka. Ni kanske tycker det är löjligt, men tänk på era närstående. Jag hade tur, men nästa person kanske inte har samma tur. Idag, en månad senare mår jag bra. Har fått inopererat en S-ICD (defibrillator) för att jag ska kunna leva ett normalt liv igen, att inte behöva oroa mig för att detta ska hända igen.


Till läkaren som otroligt nog var där när detta hände. Tack

Mina vänner på macken som ringde ambulansen. Tack

Ambulansen, akuten och sjukhuset som tagit hand om mig. Tack

Till dig Adam Hansson, är lyckligt lottad att ha en vän som dig. Älskar dig

Alla ni som hört av er eller funnits där denna tuffa tiden. Tack Tack, ni är guldvärda.

Dela gärna!"


12/2-19 En helt vanlig dag, åker till jobb och klockan 09.00 har vi frukost. Som vanligt går jag och Adam till macken...

Posted by Anton Holk on Tuesday, March 12, 2019

Nu tycker jag vi hjälps åt att dela vidare Antons varning så att fler ungdomar och deras föräldrar förstår riskerna med energidrycker!

Annons