Annons

20-åringen dör i leukemi – sedan hittas hans avskedsbrev som är något alla bör läsa

Annons

Pablo Ráez från Marbella i Spanien, var alltid en glad, sprallig och optimistisk kille som älskade att hålla sig i form och vara ute i naturen. Men den 26 mars 2015 fick han en besked som förändrade hans liv. Han var 18 år gammal och fick diagnosen leukemi. 

Diagnosen skulle bli början på en mardröm. Han var tvungen att gå igenom både kemoterapi som benmärgstransplantation. Sjukhuset blev hans andra hem. Men lyckligtvis gick saker rätt väg - det verkade som om cancern äntligen hade besegrats! 18-åringen började drömma om att återvända till sitt gamla liv med sin flickvän Andrea, till idrotten och sin familj.

I tio månader fick han vara lycklig innan mardrömmen kom ikapp honom. Leukemin återvände och Pablo var tvungen att gå igenom samma mardrömsscenario en gång till, men den här gången hade man svårt att hitta en lämplig benmärgsdonator.

Han startade en kampanj på Facebook, för att försöka hjälpa sig själva och andra i hans situation. Han delade bilder på sin dagliga vardag, och skapade kampanjen kallad #retounmillón (utmaning en miljon), med målet att hitta en miljon benmärgsdonatorer i Spanien och samtidigt öka medvetenheten. Han lyckades med båda sina uppdrag, men den transplantation som gjordes i oktober 2016 misslyckades, och Pablos liv fick ett slut. Detta till trots, fortsatte han sprida sitt mod och positiva energi på sociala medier.

Och kampanjen funkade. Hans texter och bilder på sociala medier delades mycket, och antalet benmärgsdonationen i Spanien ökade med hela 1000%! Det dröjde inte längre förrän han hade över en halv miljon följare på Instagram.

Den 25 februari 2017, somnade Pablo in. Innan han lämnade jordelivet publicerade han en text på Instagram som just nu delas över hela världen.

”Jag har tänkt på något som jag skulle vilja dela med er. Vi lever i en värld där vi belönas för hur länge vi jobbar. Det innebär att våra liv bestäms av tid. Vi lever som slavar i detta byråkratiska system. Sakta men säkert, förstår vi vår planet: Vi smälter polarisarna, vi producerar utan kontroll, vi skapar krig, dödar människor och många andra saker som dödar vår jord. Och allt detta för pengar.

Vi är inte nöjda med det vi har, utan vill hela tiden ha mer. Livet borde levas enkelt: i ett samhälle som verkligen ser till alla människor och bryr sig om vår vackra jord. Vi måste lära oss var som verkligen är viktigt, och uppskatta dem. Vi måste älska mer; oss själva och sedan hela världen. Man kan inte älska andra om man inte älskar sig själv först.

Låt oss alla le lite mer, kramas lite mer, vara fredliga och vara den bästa versionen av oss själva. Låt oss vara tacksamma att vara vid liv och kunna vakna upp varje morgon.”


Pablo skulle få medalj av sin hemstad för arbetet med rörelsen #retounmillión, men tyvärr somnade han in innan det kunde ske. Han fick inte chansen att motta medaljen, men hans arbete kommer inte ha varit förgäves.

Pablos ord är något alla bör läsa och låta sjunka in. Ofta är vi för upptagna med att imponera på andra, istället för att uppskatta alla de saker vi har. Dela gärna vidare för att sprida budskapet!

Annons