20-åringens uppfinning ska nu rädda världens hav. Nu testas projektet i Japan.

Boyan Slat är bara 20 år gammal men har redan idéer som kan komma att förändra världen vi lever i till det bättre.

Projeket kallas The Ocean Cleanup, och är inspirerat efter den unge mannen tog en dykning resa i Grekland 2011 och såg mer plats i vattnet än fiskar. Man beräknar att det produceras och slängs 300 miljoner ton plast varje år och ungefär 5 BILJONER bitar plast beräknas nu flyta omkring i haven i dagsläget, vilket hotar alla levande varelser som av misstag äter eller fastnar i bitarna. Målet med projektet är att rensa haven på de miljontals ton plastavfall som just nu driver omkring. 

Att städa upp från alla plastsaker är extremt svårt och kostsamt. Strömmarna i världens hav gör det väldigt svårt att rensa upp de enorma mängder skräp som flyter omkring. Men 20-åringen Boyan Slathar har kommit fram till en lösning som gör problemet med strömmarna till en fördel.Han utnyttjar och låter strömmarna göra jobbet – vilket ger haven möjlighet att med tiden rensa sig själva från skräp.

20-åringen har har designat världens första maskin för att göra rent världshaven från plast. Tanken är att placera ut långa, flytande insamlare som rensar havsytan från skärp, men som varken stör strömmar eller havets levande varelser. De kan i lugn och ro passera under ytan.

En 10 mil lång insamlare på 10 års tid kan uppskattat rensa bort 42 % av de sopor om driver runt i Stilla Havet. Det här motsvarar 70.320.000 kg plastavfall.

The Ocean Cleanup, som är 2000 meter lång, är den längsta flytande konstruktionen i havet, skriver IFL Science. Den har installerats utanför Japans kust i början av 2016 och där kommer den att hålla till under de två kommande åren.

Det känns sorgligt att vi tagit så dålig hand om våra hav att en sån här uppfinning ens behövs. Det borde vara en självklarhet att man inte dumpar skräp, vare sig i naturen eller i våra hav.

Det är också otroligt att veta att det tog en enda pojke med inga pengar och en hel del vision att göra detta.. snarare än en värld av regeringar. Den här 2o-åringen har redan visat mer framåtanda än många av världens politiker tillsammans.


Dela på Facebook