Annons

22-åriga Elin hindrade utvisning - nu vill åklagaren att hon får fängelse: "Jag har inte gjort något olagligt"

Annons

Hon hindrade ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan.

Nu yrkar åklagaren på att hon ska få 14 dagars fängelse, skriver Expressen.

I juli bordade den då 21-åriga Elin Ersson ett flygplan på Landvetter, med syfte att stoppa utvisningen av en pojke. Men han fanns inte med på planet. I stället fanns en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan ombord, och Ersson bestämde sig för att ändå genomföra sin aktion, skriver Expressen.

Elin vägrade att sätta sig ned, som en protest mot utvisningen.

Hennes protest blev en världsnyhet. Hon filmade aktionen och lade hon ut videon på Facebook som setts av miljontals människor.

Elin Ersson vägrade att sätta sig ner, trots upprepade tillsägningar från kabinpersonalen, och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet på order av kaptenen.

– Jag gjorde det som privatperson, aktivist och medmänniska, har Elin sagt i en intervju med Jönköpings-Posten.

Elin Ersson: Jag har inte gjort något olagligt


I oktober samma år åtalades hon för brott mot luftfarslagen.

Enligt stämningsansökan hade hon ”som passagerare inte ålydit vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord och vägrat att sätta sig trots upprepade anmaningar därom från flygplanets besättningspersonal.”

Under måndagen hölls rättegången i Göteborgs tingsrätt. Inför rätten fick Elin Ersson redogöra för sina handlingar 

– Jag har inte gjort något olagligt. Jag visste att det var piloten, befälhavaren, ombord som bestämde, och när han beslutade att vi skulle gå av planet så lyssnade jag och gjorde som han sa.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff

Åklagaren James von Reis är dock av en annan uppfattning, och i sin slutplädering yrkade han på 14 dagars fängelsestraff, alternativt ett kännbart bötesstraff.

Advokat Tomas Fridh menar att den senaste tiden varit påfrestande för Elin.

– Det har varit väldigt pressande. Den har kostat på mycket den här uppmärksamheten. Hon har haft en kämpig situation vid många tillfällen på grund av att många människor har åsikter om hennes beteende, säger han till Expressen.

Annons