30 sätt att ge dina barn ett fantastiskt sommarlov

Sommaren innebär ångest för många föräldrar, och för deras barn. Antingen för att de inte har möjlighet att vara så mycket med barnen som de vill, eller för att aktiviteter med barnen verkar kosta så mycket. Flerbarnspappan Jonas Eklund ger här sin syn på saken, och delar dessutom med sig av 30 tips på saker man kan göra med sina barn — de flesta av dem så gott som gratis.

SOMMAR OCH SOL. Den svenska sommaren är här med allt vad det innebär. Midsommarfirande, jordgubbar med glass, långa ljumna ljusa kvällar, sol och bad och så vidare. De flesta vuxna längtar efter sommaren, om inte för solen och värmen så för semester och ledighet. Efter ett år av arbete och slit är det fantastiskt skönt att få sova ut morgon efter morgon, slippa förpliktelsen att gå till jobbet, att inte ha något inbokat utan ta dagen som den kommer. Vi vuxna glömmer dock gärna bort att vi inte är de enda som slitit hårt under ett helt år. Även barnen har sitt ”arbete” att gå till, om det så är dagis eller skolan.

Röster höjs här och var för att sommarlovet borde vara kortare, tyckare menar att det är orimligt med tio veckors sommarlov men bara fem veckors vuxen semester. Som vanligt är det inte barnen utan de vuxna man ska ta hänsyn till. Föräldrar ska inte behöva pussla för att få det att gå ihop under sommarlovet, föräldrar ska inte behöva ha dåligt samvete för att deras barn tillbringar sommarens soliga dagar på en inhägnad gård.

Studier visar att antalet unga som mår dåligt ökar under sommaren. Man kan tycka att det borde vara precis tvärt om – barnen är ju lediga från skola/dagis och hemma med sina föräldrar. Men så är det inte alltid. Många barn tillbringar stora delar av sommarlovet på dagis/fritids. Vissa för att deras föräldrar verkligen inte har råd eller möjlighet att vara hemma under sommarlovet, och andra för att deras föräldrar prioriterat annorlunda.

Jag tycker inte någon förälder ska ha dåligt samvete, mer än om han eller hon vet med sig att den prioriterat på ett sätt som är negativt för barnet och där det egentligen hade gått att prioritera annorlunda. I de fallen finns anledning till självrannsakan och omprioritering. Men har man gjort vad man kan, hushållit med tid och pengar efter bästa möjliga förmåga; då ska man vara nöjd och släppa alla skuldkänslor.

Både barn och vuxna som lever i mindre välbärgade familjer jämför sig gärna med barn i bättre bärgade familjer, vilka tycks ägna alla tio veckorna åt att åka jorden runt och besöka vart enda nöjesfält som finns. Viktigt att komma ihåg då är dels att en överflödig ekonomi tar tid – från barnen – att bygga upp, dels att hur gott ställt man än har det finns det inga pengar i världen som kan köpa närhet, gemenskap och samhörighet med det egna barnet.

sahsfc4

Man ska också komma ihåg att det inte i första (eller ens andra, tredje, fjärde) hand är dyra resor, storslagna evenemang och spektakulära nöjesfält barn behöver för att känna lycka och uppleva en härlig sommarledighet. Återigen är det tid med en närvarande förälder som är det allra viktigaste. Barnens sommarlov är deras semester, förlagd under den allra härligaste tiden på året. Sverige har mängder att erbjuda ett barn i form av nöjen, äventyr och rekreation. Att få göra det ihop med sin familj är helt oslagbart, det vittnar organisationer som BRIS och Majblomman om.

Njut av din ledighet och spendera den med dina barn. Försök att ge barnen så mycket ledighet det bara går, de har också jobbat hårt under året och behöver få vila upp sig. Snåla med pengarna och var hellre hemma några dagar utan betalning än att ha barnen onödigt mycket på dagis/fritids. En härlig sommar behöver inte kosta skjortan. Och man behöver inte vara fattig eller ha det dåligt ställt för att känna hur det svider i plånboken av att ta med hela familjen på olika nöjen. Jag vill här presentera några förslag på härliga sammansvetsande gratisaktiviteter, eller aktiviteter som är nästintill gratis, att göra med barnen i sommar.

Här är hela listan

1) Packa ner rejält med matsäck och åk till stranden. Spendera en dag ihop med sol och bad. Busa i vattnet, ät gemensamt, lägger och sola intill varandra. Ett barn som känner att föräldern ligger stilla och är avslappnad kommer snart nog att börja prata om allt mellan himmel och jord. Om ni inte haft långa djupa samtal innan så kommer ni få det nu.

2) Gå ut i skogen och plocka svamp, lingon, blåbär, smultron, björnbär, hjortron. Ta med matsäck, sätt er på ett fint ställe och ät gemensamt. Leta efter smådjur eller större djurs spillning. Kolla upp vilka ätliga växter som finns och se om ni hittar några, barn älskar att smaka på naturens skafferi.

3) Åk till en lekplats, de flesta städer har större lekplatser med massor av roliga saker, där liten som stor kan slå hål på många timmar. Lek ihop, ta med matsäck och ät gemensamt.

4) Besök en bondgård. Alla bönder är inte så pigga på det här, men ring runt och fråga. En bonde som säger ja är oftast tillåtande i fråga om att låta barnen klappa djuren, provsitta en traktor eller se ladugården inifrån. En bonde som säger ja brukar även gärna berätta och visa hur det fungerar på en bondgård. Inget slår att få med sig en flaska ”riktig” mjöl hem för att sedan göra varm choklad på den.

5) Om du inte hittar en bondgård besök en 4H-gård.

6) Bor du i närheten av västkusten så åk till havet och fiska krabbor. Fantastiskt roligt för liten som stor. Bor du i närheten av östkusten finns tyvärr inga krabbor, men gott om små öar omgivna av kristallklart vatten. Hyr en kanot och paddla ut till en ö, som blir er helt egna för en dag.

7) Gå ut i skogen, gör upp en eld och tillaga middagen över den. Vill man göra det lätt för sig tar man med sig korv och nöjer sig med att göra deg till pinnbröd.

8) Cykla till ett bestämt mål, det kan vara affären två mil bort eller bergskullen fem km bort. Ha ett mål med turen och något ni ska göra när ni är framme. Ta med matsäck som ni fikar på eller köp en glass när ni är där.

9) Besök naturreservat, forntidslämningar, kulturarv, gamla kyrkor eller andra sevärdheter. Barnen kanske inte är så intresserade utav sevärdheten i sig men de flesta sevärdheter har en omgivning som inbjuder till lek. Låt dem springa runt medan du själv njuter av att titta på eller läsa om platsen ni besöker. Ta med matsäck och ät gemensamt.

10) Laga mat eller baka ihop. Låt barnen välja vad i ska göra och hjälps sedan åt att laga till det.

11) Gör eget godis.

12) Självplock av frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Finns över allt och med nästan vilka frukter/bär/grönsaker/rotfrukter som helst. Gör sedan saft, sylt eller marmelad ihop, eller om man så vill bara en enkel paj. Barnen lär sig hur de olika grödorna växer och inget smakar så gott som något som är gjort på det man själv plockat.

13) Besök biblioteket. Titta i böcker ihop. Läs för ditt barn! Lite större barn kan leta reda på böcker som handlar om deras intressen.

14) Fiska! I havet eller i en sjö. Glädjen hos ett barn som får napp är oslagbar. Ta med matsäck och ät gemensamt. Gör gärna upp en liten eld och grilla fångsten. Även den minsta abborre har en smula kött att bjuda på.

15) Besök museum. De flesta museer är gratis för barn och kostar i princip ingenting för vuxna. Här finns ett aldrig sinande urval och även om barnen inte alltid till fullo förstår vad de ser på museet så är platsen ny och spännande.

16) Övernatta utomhus, i tält eller under bar himmel. Låna sovsäck och liggunderlag av vänner om ni inte har egna.

17) Undersök om det finns något spännande naturfenomen där ni bor; ett vattenfall, en djup skreva, en grott osv. Åk dit utforska, ät matsäck gemensamt.

18) Åk inlines, skateboard, spela fotboll, brännboll, badminton, krocket, minigolf, tennis, bandy.

19) Testa geocaching! Skattjakt på riktigt!

20) Spela spel ihop, brädspel eller tv-/dataspel. Anordna turneringar och utmana varandra.

21) Lek tillsammans; bygg koja, pyssla, bygg med lego, rita, måla, bygg sandslott, klipp och klistra, forma, gjut, skapa.

22) Underskatta inte vatten, vatten i en stor balja och tillgång till några spadar och hinkar kan roa barn i timmar.

23) Utmana varandra på olika saker. Vem kan hoppa längst, men vågar klättra upp högst i trädet, vem klarar av att äta en sockermunk utan att slicka sig om läpparna? Blanda ihop en soppa och gissa genom att bara smaka vilka ingredienser som finns i. Vem knyter iförd boxhandskar snabbast en knut på ett snöre, vem får flest poäng på pilkastning? Gör en egen femkamp och tävla mot varandra.

24) Leta upp en hinderbana eller ett utomhusgym, roligt för barnen – bra för dig.

25) Ägna er åt musik. Gör egna rytminstrument eller köp en billig gitarr/keyboard, lär er spela, sjung tillsammans. Lyssna på olika musikstilar eller på musik från olika årtionden/århundraden. Lyssna på musik och måla de känslor eller intryck ni får.

26) Leta upp lokala gratisaktiviteter och utflyktsmål.

27) Bädda ner er i soffan och lyssna på sagor/ljudböcker ihop.

28) Anordna ett sommarkalas för vänner och familj. Antingen bakar ni och bjuder eller så tar var och en med sig sitt eget fika.

29) Bygg ett enklare vindskydd som ni sover i. Gör upp en eld och turas om att hålla vakt under natten.

30) Bara var. Ta en lugn dag hemma och umgås med varandra. Var närvarande och var nära. Berätta för dina barn hur mycket du älskar dem och hur glad du är över att de finns i ditt liv och att du får dela tillvaron med dem!

Dela gärna, för att fler barn förtjänar ett härligt sommarlov!

Dela på Facebook