Annons

4-åring fick ingen inbjudan till barnkalas - på grund av sin funktionsnedsättning

Annons

När en mamma till en fyraårig pojke fick höra att hennes son var den enda som inte blev bjuden på kalas trodde hon först att det var ett misstag. Efter lite detektivarbete visade det sig att sonen inte blivit inbjuden på grund av sin språkstörning. Men det var inte de andra förskolebarnen, utan föräldrarna, som tagit beslutet att utesluta sonen ur gemenskapen.

– Hjärtat går sönder. Det är en sådan otrolig litenhet, för det är faktiskt föräldrarna och inte barnen som väljer bort. Man inser att vi har så otroligt långt kvar för att de här barnen ska få finnas till. Han har en funktionsnedsättning, de gav honom ett funktionshinder, säger mamman till SVT.

När en mamma fick se att det låg inbjudningskort till ett kalas i alla fack på förskolan utom hennes son högg det till i hjärtat.

– Jag började fundera på hur jag ska förbereda honom, snart kommer alla börja prata om att det är kalas. Och han tar nog för givet att han också är bjuden, berättar mamman för SVT.

Kontaktade föräldragruppen

Händelsen skakade mamman som beslöt sig för att kontakta förskolegruppens föräldrar i ett mejl. För SVT berättar hon inte att syftet var att ”trycka sig in”, utan att hon önskade att de kunde skapa en policy för hur man agerar i en sådan situation. 

Fyraåringen lider av en språkstörning som gör det svårare att kommunicera. Födelsedagsbarnets föräldrar erkände att de hanterat inbjudningarna dumt, men försvarade sig med att ”det är ju så svårt när ingen förstår vad han säger”.

Andra föräldrar valde att bojkotta kalaset för att ta ställning för fyraåringen.

– Det var ett fantastiskt statement. Men det är synd för barnet som fyller år, att det blir en vuxenpolitisk sak av det, säger mamman till SVT.

OBS: Bilden är en genrebild. Pojken på bilden har ingenting med artikeln att göra.


Ett vanligt problem

När SVT når Linda Bergfeldt, kanslichef på Afasiförbundet som har 3400 medlemmar och bland annat organiserar barn med språkstörning och deras anhöriga, säger hon att det inte är ovanligt att barn med funktionsnedsättningar inte blir bjudna, vilket är en stor sorg.

– Alla medvetna förskolor brukar ha en policy om att man inte får dela ut inbjudningskort på förskolan. Det brukar ingå i diskrimineringspolicyn, att man sköter det privat. Den här situationen kan bero på brist på kunskaper och insikter. Men det saknas också inlevelse för den här pojken och hans föräldrar, säger hon till SVT.

Så här ska det inte få vara. Dela för att uppmana fler föräldrar att stötta varandra, så att inget barn hamnar i utanförskap.

Annons