Annons

4 saker du måste veta om Spice

Annons

Ni har säkert inte missat alla nyheter om folk som har fått allvarliga skador efter att ha rökt nätdrogen Spice. Senast i onsdag kväll så fick en man i 20-års åldern föras till sjukhus efter att ha överdoserat drogen. Statistiken säger att fler och fler använder drogen och i år så har man fått 345 samtal som rörde Spice till skillnad på hur det var 2008 då det bara var 14 samtal.

Men för er som inte vet varför Spice är så farligt eller vet vad det är så ska vi lista 4 saker du måste veta om Spice. Glöm inte att den här kunskapen kan rädda liv, så tveka inte att dela den här sidan detta till dina vänner på Facebook.

1. Vad är Spice och varför kan man få tag på det så lätt?

lab

Många sorter på Spice blir bannade varje år men skaparna kommer på nya sätt att gå runt lagen. Spice säljs helt öppet på internet och det är superlätt för alla att få tag på det till skillnad från andra droger. Vid rökning av Spice så ska det ge ett rus som påminner om cannabis, men till skillnad från cannabisprodukter så ger Spice svåra skador som kräver mycket avancerad vård. Flera studier visar att Spice kan orsaka hjärtrusningar, hallucinationer, panikattacker, psykoser och hjärtinfarkter.

2. Vad innehåller Spice?

Spice_drug

Du kan aldrig veta vad en påse med Spice innehåller då det brukar vara eget arbete bakom det hela. Även om det framhålls som en "rökmix" på hemsidor där de säljs så är det en syntetisk produkt. Olika örter prepareras med konstgjorda ämnen som ska ge en ruseffekt som cannabis. Spiceblandningen ändrar hela tiden på molekyler för att kunna fortsätta sin försäljning och gå runt lagen. Du kan då aldrig vara säker på vad du får i dig då de byter hela tiden utan att ge folk information. De säljer inte Spice för att det är roligt utan bara för att tjäna pengar. Du blir en laboratoriaråtta varje gång du röker Spice eftersom att de byter molekyler hela tiden.

3. Är det lätt att överdosera?

ambulans

Som vi tidigare har nämnt så vet du aldrig vad en påse Spice egentligen innehåller och det betyder även att du inte vet hur stark den är. Ruset av Spice är någon som är väldigt personligt och det skiljer sig från person till person. Du vet inte hur stark din försändelse med Spice är så att veta vad som är en "normal" dos är i stort sätt omöjligt. Det gör det mycket lätt att överdosera och slå ut njurarna eller få allvarliga problem med hjärnan.

4. Spice är poppis bland ungdomar och missbrukare

drug4

Spice används framförallt av ungdomar och etablerade missbrukare då det både är lätt att få tag på och relativt billigt. Och användandet ökar för varje år. Bland de niondeklassare i Göteborg som uppger att de har testat narkotika, har 53 procent provat just Spice.

Är du orolig för dina barn är det bästa rådet att hålla koll på deras post (Spice skickas ofta som en postförsändelse), och prata med dem om farorna med drogen.

Glöm inte att den här kunskapen kan rädda liv, så tveka inte att dela den här sidan detta till dina vänner på Facebook.

Här kan du som anhörig få hjälp:

Maria Ungdom, Föräldraföreningen mot narkotika, Anhöriga mot droger  och Livsstilsmottagningen.

Annons