Här har vi 5 anledningar till varför just champange är så bra!


1. Du får bättre minne

En ny studie utförd av University of Reading har visat att ett till två glas champagne i veckan kan motverka åldersrelaterad minnesförlust. Champagnens blå druvor Pinot Noir och Pinot Meunier skyddar även hjärnan från sjukdomar som demens och Alzheimers.

2. Färre kalorier än vin

Är du sugen på ett glas alkoholhaltig dryck till maten är champagne ett bättre val än både rött och vitt vin. Ett standardglas innehåller runt 80 kalorier medan de flesta viner ligger på upp till 120 kalorier per glas. Väljer du dessutom en extra torr champagnesort kan du komma ner till 65 kalorier. Utöver det är champagne dessutom en utsökt måltidsdryck.

3. Friskare hjärta

Att rött vin är bra för hjärtat har vi hört förut, men det stämmer också in på champagne. Även här kan vi tacka de blå druvorna som ger oss antioxidanter, som i sin tur motverkar skador i blodkärlen, reducerar dåligt kolesterol och kan förhindra blodpropp.

4. Du blir gladare

Champagne innehåller en mängd nödvändiga mineraler så som magnesium, zink, kalium och litium, som är en naturlig humörregulator. Lite champagne kan alltså hjälpa till att stabilisera ditt humör.

5. Bubblorna tillfredställer

Är det kaloriintaget som är ditt huvudbry kan du också glädjas av att champagne fungerar mer tillfredställande än vin. Det har nämligen visat sig att bubblorna gör att vi dricker långsammare och håller oss nöjda längre, vilket bidrar till att vi inte känner samma behov av att dricka mycket.


Precis som med allt annat i livet är måttlighet vägen att gå och trots alla hälsofördelar gäller det även intaget av champagne. Dela vidare detta till en vän du skulle kunna njuta av ett glas champagne med och ha en trevlig helg!