5-åriga flickan kan inte gå eller prata. Men när hennes idol öppnar dörren? Jag är rörd till tårar.

5-åriga Cammy Babiarz föddes med Retts syndrom, en ärftliga sjukdomen som nästan bara drabbar tjejer. Om syndromet utvecklas fullt ut hindrar det hjärnans utveckling och leder bland annat till till svåra funktionsstörningar och motoriska svårigheter. Sverige föds ca 6 flickor om året med sjukdomen. I Cammys fall kunde hon varken gå, prata eller kommunicera som de flesta andra barn. Hon pratar genom sina ögon, med blickar. Och med skratt.

Den 5-åriga flickan älskar ishockey och framför allt är det NHL-laget Chicago Blackhawks som gäller. När föräldrarna frågade Cammy vilken spelare i laget som var hennes favorit, blev svaret backstjärnan Duncan Keith. Förra året inledde Chicago Blackhwaks en kampanj som kallades #Whatsyourgoal, där utvalda Chicago-fans fick möjligheten att träffa sina idoler. Cammys mamma Jackie Corrado Babiarz skickade in en bild på dottern med en förfrågan: Cammy ville träffa Duncan Keith och göra ett mål.

Bilden på en leende Cammy väckte Blackhawks intresse, som bjöd in familjen till deras högkvarter United Center. Vad Cammy inte visste, var att föräldrarna tillsammans med Blackhawks, hade planerat en alldeles speciell överraskning. Cammy satt helt ovetandes i spelarnas omklädningsrum när dörren plötsligt öppnades. Där stod favoritspelaren Duncan Keith, i egen hög person. ”Hon är fem. Hon älskar Blackhawks, men vi var lite oroliga att hon kanske inte skulle känna igen [Keith] utanför isen”, berättar pappa Bill. ”Men hon var ’starstruck’.”

Cammy kan inte prata, men med hjälp av Tobii, ett hjälpmedel som läser av hennes blick, kunde hon kommunicera med superstjärnan. Hon frågade Duncan om hur många tänder han tappat under karriären. Cammy hade tappat 5, men där var NHL-stjärnan snäppet värre. Keith har nämligen slagit ut 10 stycken tänder i sin karriär.

et var dock inte slut där. Duncan Keith tog även på sig med Cammy ut på isen. Duncan och Cammy gled sedan runt på isen, och kunde tillsammans göra hennes första hockeymål.

Cammy kan inte prata, men ibland säger en blick och ett ansiktsuttryck mer än tusen ord. Se mötet med superstjärnan nedan, och vi garanterar att du kommer le lika mycket som Cammy efteråt.


Dela på Facebook