5 män åtalas efter grov gruppvåldtäkt på kvinna i trapphus – nu frias de helt av tingsrätten

Sperma från tre män på kvinnans kläder räckte räckte inte till för att fälla männen. På tisdagen meddelade Södertörns tingsrätt domen i målet. Samtliga misstänkta frias från misstankarna.

Fem män står åtalade för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Männen som är mellan 19 och 29 år gamla misstänks för att ha våldtagit en kvinna i ett trapphus i augusti 2016. Kvinnan ska ha åkt till platsen för att köpa droger men ska där ha våldtagits av flera män – totalt ska ett 20-tal män varit på platsen, enligt åklagare.

Först tio månader efter händelsen greps de fem personerna gripas på grund av resursbrist.

Sperma har hittats på kvinnans kläder, men var de sexuella handlingarna ägt rum har åklagaren inte lyckats bevisa, enligt domen.

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning, säger Erica Hemtke, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt, enligt Expressen.

I utredningen framgår det att kvinnan haft sexuell kontakt med männen, samt utsetts för misshandel vid något tillfälle,  men om detta har begåtts av männen som åtals eller vid det tillfället går inte att bevisa, och kvinnans berättelse är inte tillräckligt trovärdig, därför frias dem.

”De substanser hon hade i kroppen, hennes bristande förtroende för rättsväsendet och den tid som gått är också omständigheter som kan ha spelat roll”, skriver polisen i sammanfattningen.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan. Hon kallar domen för "en skam för vårt rättssystem" och tänker överklaga.

"Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt. Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år. Jag anser inte att min klient har fått en rättvis prövning och det beror bland annat på hennes bakgrund och person", skriver Massi Frtiz.

Dela på Facebook