59-åriga schimpanen är sjuk och vägrar äta, när får hon ögonkontakt med livslånga vännen.. Wow

Det finns få videos som berör din själ och lämnar dig med ett minne för livet. 

”Mama” var en 59-årig schimpans i den världsberömda schimpanskolonin på Royal Burgers Zoo i Arnhem, Nederländerna.

Efter en livstid av en viktig social matriarkalisk roll i sin koloni hade hon blivit mycket sjuk och närmde sig slutet av sitt liv.

Som du kan se i början av videon vägrade hon att äta och dricka. Hon var påväg att dö och accepterade det. När hennes gamla beteendeprofessor Jan Van Hooff, hörde att Mama var väldigt sjuk gick han genast tillbaka till sin gamla forskningplats för att se Mama en sista gång.  Han hade känt henne sedan 1972.

När han kom började Mama känna igen honom och bli mer aktiv. Då inser hon att det var hennes vän sedan 40 år tillbaka, som kommit för att se hennes en sista gång.

Medan det är hjärtskärande kan du se glädjen som Mama utstrålar när hon omfamnar Jan. Hon äter till och med när han ger mat åt henne!


Tyvärr gick Mama bort strax efter det här mötet, men vi kan trösta oss med att hon gick bort utan smärta och hade levt oerhört bra och försörjde sin schimpanskolonin, och att människor lärde sig av hennes beteenden i så många år så vi kunde förstå schimpansers beteenden och sociala liv.  

Var noga med att omfamna dina husdjur när du kommer hem precis som Mama och Jans röra ögonblick. Dela detta med dina vänner.


Dela på Facebook