71-åring åt sushi: Fick armen amputerad efter allvarlig infektion

71-åringen utvecklade en allvarlig infektion i sin ena arm 12 timmar efter att ha ätit sushi.

En äldre 71-årig man var tvungen att betala ett högt pris efter att ha ätit sushi. Måltiden bestående av rå fisk kostade honom sin ena arm. Bara 12 timmar efter att den äldre mannen från Korea hade ätit sushi började hans vänstra hand svälla upp med stora blåsor som spred sig på hela armen. Och det ledde till stor outhärdlig smärta.

Handen blev drabbad av en allvarlig infektion eftersom han hade ätit rå fisk. Det skriver flera medier, inklusive Fox News, News Week, Metro och Daily Mail.

Den respekterade medicinska tidskriften New England Journal of Medicine har också skrivit om händelsen.

I samband med behandlingen av mannen dränerade läkarna mannens blåsor och tog bort det infekterade vävnaden i handen. Och då behandlades han med antibiotika. Det fungerade dock inte som förväntat. Blåsorna utvecklades till djupa sår och infektionen spred sig längs armen. Kirurger amputerade hans vänstra underarm 25 dagar efter att han sökte första behandling för smärtan.


Behandlingen genomfördes i Jeonju i Sydkorea cirka 150 kilometer söder om huvudstaden Seoul.

Läkarna diagnostiserade mannen med sjukdomen Vibrio vulnificus, även kallad badsårsfeber. En bakterie i släkten Vibrio, som är en avlägsen släkting till kolera, trivs bäst i bräckt vatten. Bakterien kan infektera organismen när man konsumerar rå mat från havet. Men det kan också komma genom öppningar i huden. Till exempel, om man badar i vattnet med öppna sår. En smittad person i Halland avled den 11 augusti i badsårsfeber, skriver Hallands Nyheter.

En av anledningarna till att den äldre mannen blev så allvarligt smittad med infektionen berodde på att han redan led av typ 2-diabetes och njursjukdom. Mannen hade också högt blodtryck.

Sushi är generellt inte farligt

Danska Ekstra Bladet har kontaktat matexperten Michael René från Københavns Professionshøjskole för att höra hur människor generellt ska förhålla sig gentemot sushi som mat:

- Ärendet med den äldre mannen är ett mycket speciellt fall. Ett extremt exempel på när det kan gå riktigt fel. I allmänhet måste den danska konsumenten som äter sushi alltid vara medveten om hur maten ser fräscht ut och använder sitt sunda förnuft.

"Om du går in på en sushi-restaurang, där hygienen ser lite kritisk ut, ska man vara uppmärksam".

- Sushi är generellt sagt inte farligt. Men om du äter en rå fisk eller rått kött kan det vara farligt om hygienen inte är bra. Vissa äldre människor kan också vara mer utsatta för infektioner än andra eftersom de har ett svagare immunsystem.

Dela gärna detta så folk vet om risken!

Dela på Facebook