9-åriga Ebba är årets viktigaste Lucia - nu vill hon förmedla hopp till andra drabbade barn

Lucia som vi är vana att se henne har ett långt hårsvall under sin krona av ljus. Men 9-åriga Ebba Levin från Sollentuna visar att det inte måste vara så i en kampanj för Barncancerfonden.

– Man ser att Ebba försöker förmedla känslan av hopp. Att vi som familj ser att trots att vi drabbats av cancer så finns det ändå hopp i det hela, säger Ebbas mamma Helena till Expressen.

Det var under sommaren 2016 som Ebbas föräldrar märkte att hon började vara trött och hängig. Hennes familj märkte att hon var hängig och misstänkte någon typ av infektion. Men efter provet fick de beskedet att hon hade leukemi och var tvungen att påbörja behandling mot cancer.

– Det är en två och ett halvt års behandling i vanliga fall, så vi är lite drygt halvvägs i dag. Hoppas vi, säger pappa Mats till Expressen.

I samband med Barncancergalan i höstas medverkade hon i ett bildspel med barn som har eller haft cancer. Efter det fick frågan om hon ville vara med som Lucia. Nu vill hon tillsammans med Barncancerfonden sprida hopp till dem som kämpar mot sjukdomen.

– Jag vill hjälpa alla sjuka barn så att de kan bli friska igen, säger Ebba till Barncancerfonden.


Enligt Barncancerfonden drabbas ett barn om dagen i Sverige av cancer, och endast 80 procent av dem överlever sin sjukdom.

– Det finns stort hopp för varje barn som drabbas av cancer idag och 80 procent av dem som insjuknar överlever. Men 80 procent räcker inte. Barncancer är den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn mellan ett och fjorton år. Genom den överraskande digitala kampanjen vill vi sätta ljuset på att det behövs mer pengar till barncancerforskningen, för att fler barn ska överleva sin cancersjukdom, säger Michel Brygiewicz, chef för kommunikation och privatinsamling på Barncancerfonden.

Se det stämningsfulla luciatåget här, och dela gärna artikeln vidare för att sprida Ebba och Barncancerfondens viktiga budskap.


Dela på Facebook