Adopterad bebis låter inte hennes nya mamma hålla henne. Då inser mamman att hon är traumatiserad.

Tina Traster och hennes man fick vad de alltid önskat sig.. en vacker liten flicka. Paret adopterade Julia från ett siberiskt barnhem i Ryssland men Tina insåg direkt att nåt var hemskt fel när Julia inte visade någon kärlek.

Julia vägrade att kolla i sin mammas ögon, ta tag i hennes fingrar, låta Tina hålla henne eller ens leka. Tina var förkrossad och trodde att det var hon som misslyckades som mamma när det oskyldiga barnet avvisade henne.

”Ett tag, veckor, kanske till och med månader sjönk jag djupare och djupare ner i depression. Jag trodde att jag hade gjort ett hemskt misstag. Kanske var jag inte lämpad att bli mamma?” Skrev Tina på sin blogg Julia + Me. 

Men när åren passerade och Julia skulle börja förskolan så ljusnade det verkliga problemet. När Tina skulle hämta Julia från skolan så var hon alltid ensam och ibland så gömde hon sig till och med under hennes bänk. Tina berättade till Julias barnläkare om hennes beteende. Det var då hon upptäckte reaktiv kontaktstörning (RAD). Störningen var vanlig bland barn som adopterats från barnhem i andra länder. När ett barn blir taget från sin mamma (eller den som tar hand om barnet) så tidigt kan det bli så traumatiskt att barnet inte kan få ett band med en ny vuxen. Julia avvisade Tina så kraftigt för hon va rädd för att själv bli avvisad från någon som hon älskade.

Tina och hennes man gjorde det till sitt uppdrag att förstå RAD så att det kunde få en bättre kontakt med Julia. Paret arbetade dag in och dag ut för att förstå Julias känslor. Till slut så kunde dem få sin dotter ut ur sitt skal. Resan dokumenterade Tina i sin bok Rescuing Julia Twice.

”Hon har låtit mig bli hennes mamma. Och jag värderar den tilliten genom att alltid komma ihåg att hon kämpar med undermedvetna demoner och hur stor hennes kamp är” säger Tina.

Snälla DELA den här resan ifall du tycker att ett barn borde bli älskat oavsett vad barnet gått igenom.


Dela på Facebook