Annons

Ambulanssjuksköterskan Kjell vill få bort energidrycker - trött på att se barn kollapsa

Annons

Ambulanssjuksköterskan Kjell Moberg, 39, har flera gånger behövt undsätta unga som överkonsumerat energidrycker. Nu sätter han ned foten.

Kjell Moberg från Örnsköldsvik är både ambulanssjuksköterska och tonårspappa. Han reagerar på att energidrycker blir vanligare och vanligare bland ungdomar. Han själv har sett de konsekvenser som dessa drycker kan orsaka, till Aftonbladet säger han:

- Ungas konsumtion av energidrycker bara ökar. Det är inte hälsosamt. Jag tror inte att alla föräldrar vet att deras barn dricker de här dryckerna.

Kramper och medvetslöshet

Moberg säger att han flera gånger i sitt jobb måste rycka ut för att hjälpa barn och ungdomar som får reaktioner på energidryckerna.

- Ofta är de så pass dåliga att någon anhörig har kontaktat oss. Eller så har de kontaktat oss själva när de känt skakningar i kroppen. Då tar vi tag i de akuta delarna, till exempel kramper och plötslig medvetslöshet.

Han förklarar att det ofta inte är energidrycken som är huvudproblemet, men att den möjliggör ett större riskbeteende.

- Energidrycken gör att du kan hålla dig vaken. Man kanske spelar dataspel och dricker det här för att hålla sig vaken i x antal nätter. Under tiden har man kanske även ett dåligt mat- och vätskeintag. Till slut säger kroppen ifrån. Det blir en ond cirkel. Det man måste göra är att bryta beteendet, och det är inget man kan göra på en minut.

Studier på vuxna

Moberg är oroad över att de studier som har gjorts på vilka effekter energidrycker gör på vår kropp görs på vuxna människor. Vi vet lite om hur barn och ungdomar reagerar på drycken.

– En 12-åring väger hälften av vad en vuxen gör. Då säger det sig självt att den ofarliga normaldosen blir mindre.

Ambulanssjuksköterskan är nu angelägen över att åldersgränsen bör införas på energidrycker, man borde vara informativ om vad som kan hända med barn och unga som dricker detta. Han föreslår kampanjer där man reser runt skolor och informerar sina elever.

Överväg gärna att dela Kjells varning vidare så att fler ungdomar och deras föräldrar förstår riskerna med energidrycker!

Annons