Annons

Ambulanssjuksköterskans uppmaning till svenskarna: Tacksamma om någon har det civilkuraget

Annons

Vare sig vi vill det eller inte så händer det tyvärr olyckor. Och om man är den första personen som kommer till en olycksplats kan det både vara otäckt och stressande. 

Men din hjälp kan vara ovärderlig för ambulanspersonalen.

Vad ska du titta efter, vad kan du hjälpa till med? En hel del, är svaret.

Här är ambulanssjuksköterskan, Joakim Ambjörsson,  viktiga uppmaning till svenskarna.

– Om det finns såna människor där ute som har det civilkuraget så är vi väldigt tacksamma för den hjälpen, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

​Om du befinner dig på olycksplatsen i ett tidigt skede är det inte alltid lätt att veta vad man ska göra. Faktum är att det finns mycket man kan hjälpa till med.

– Vi vill att allmänheten ser över området för de kommer att vara våra ögon. Det är de som kan se och hjälpa oss innan vi kommer fram, säger Joakim Ambjörsson till SVT Nyheter Dalarna.

Man ska börja med att skaffa sig en överblick över situationen. Vad har hänt? Hur många är skadade? Finns det fler risker? Sedan ska man prioritera. Vad måste göras först? Utrymma fordon, varna andra etc. Larma 112. Nu har du vid det här laget du fått en bra bild över situationen och kan tillkalla hjälp. Om någon är medvetslös, utför första hjälpen (LABC)


– Om det är någon som varken andas eller har hjärtslag får man slita ut den ur bilen och göra hjärt-lungräddning. Om det finns såna människor där ute som har det civilkuraget så är vi väldigt tacksamma för den hjälpen, säger Joakim Ambjörsson till SVT

Dela gärna vidare ambulanssjuksköterskans viktiga uppmaningen med dina vänner och familj.

Annons