Anders Eklund vill ha ett tidsbestämt straff – nu svarar Kriminalvården

För tio år sedan mördades Carina Höglunds tioåriga dotter Engla. I juli tidigare i år ansökte Eklund om att få sitt straff tidsbestämt. Nu har Kriminalvården lämnat sitt yttrande.

Mannen som mördade tioåriga Engla Höglund, och även erkände ett annat mord som han dömdes för, ansökte i juli i år hos Örebro tingsrätt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.


Englas mamma Carina Höglund är starkt kritisk till att Eklund har kunnat ansöka om att få straffet tidsbestämt.

– Jag tycker att det ska vara riktiga livstidsstraff. Kanske inte för alla, men i alla fall för den här typen av mord, säger hon till Expressen.

Anders Eklund har genomgått ett behandlingsprogram som riktar sig till sexualförbrytare. ”Deltagandet beskrivs som aktivt, men Anders Eklund hade svårigheter att se andras perspektiv, han utförde inte alla hemläxor och ville inte genomföra en övergreppsanalys”, skriver Kriminalvården enligt Expressen.

Risk för återfall

I kriminalvårdens riskbedömning av Eklund framkommer det att Eklund visat en brist på empati samt en ”abnorm fixering vid sexualitet”.

”En omfattande fixering vid sexualitet, som bedömdes abnorm till sin intensitet”, skriver Kriminalvården i sitt yttrande enligt Expressen.

Därtill bedöms Eklund ligga i riskzonen för återfall.

”Risken för återfall i sexuellt våld bedömdes som klart förhöjd.”

Vad tycker du om det här?