Annons

Anders Kraft kritiseras - efter uttalandet om ”mörkhyade killar” i livesändning

Annons

Under tisdagens ”Kalla fakta” belyste TV4 problemet med att flera svenskar känner sig diskriminerade på grund av hudfärg eller etnicitet.

I nyhetssändningen efter programmet berättade nyhetsankaret Anders Kraft om sina egna fördomar.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr “Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella, säger han i sändningen.

Omkring hundra svenskar med utländskt ursprung vittnar i programmet om hur de har blivit stoppade, kontrollerade och i vissa fall nedbrottade av polisen – utan anledning.

Efter sändningen kommenterades programmet i TV4:s nyhetssändning av nyhetsankaret Anders Kraft, 50.

Uttalandet har uppmärksammats på bland annat Twitter, där en användare skriver:

”Hur lämpligt är det för en journalist att säga såhär om rasprofilering? (Vet att själva fenomenet är supervanligt o inte gör en till rasist osv). Men är det bara jag som blir förvånad över ’ärligheten’ här hos Anders Kraft?”


”Menat att skaka om lite”

För Aftonbladet berättar Anders Kraft att han sa det för att ”belysa de strukturer som ofta är svåra att upptäcka som jag själv är en del av”.

– Frågan är viktig, och inslaget handlar just om att en del av problemet är att vi inte ser eller erkänner strukturer, och då inte förmår göra något åt dem, säger han till tidningen.

Och att han i sin roll som opartisk journalist, tycker Anders Kraft går väl ihop med uttalandet.

– Jag tror att tittarna förstår att det var menat att skaka om lite för att väcka tittarna i en viktig fråga. Jag tror att objektiviteten och opartiskheten tål det.

Vad tycker du om detta? Lämna en kommentar på vår Facebook-sida.

Se klippet nedan:

Annons