Annons

Anders Tegnells vändning – öppnar upp för användning av munskydd: ''Det handlar om…''

Annons

Så sent som förra veckan uppmanade WHO Sverige att införa krav på munskydd. På det svarade Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten blankt nej.

Men nu öppnar Anders Tegnell upp för att det kan användas på vissa platser.

Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige och pressen på vården blir allt högre.

Hittills har 230 514 personer insjuknat i covid-19 och 6 555 har dött av sjukdomen.

Coronaspridningen i Sverige ökar i rask takt och regeringen gör vad de kan för att minska spridningen. Men ännu har restriktionerna inte gett särskilt stor effekt.

”Munskydd fungerar”

Men något krav på munskydd har ännu inte införts och det trots att Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanat Sverige att göra det.

– Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd, sa Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap under en pressträff.

Men Anders Tegnell, som varit kritisk till munskydd sedan pandemins start, var snabb på bollen och svarade att det inte finns tillräckligt med starka evidens på att munskydd hjälper.

Han pekade också på de länder som infört munskydd men där smittan trots allt spridits ändå.

Munskydd kan användas i arbetet

Men i Göteborgs-Posten öppnar nu Anders Tegnell upp för att det kan vara motiverat med munskydd i vissa situationer.

– Det handlar både om hur nära man är och hur länge man är nära varandra. Och om arbetsuppgifterna verkligen behöver lösas på det sättet man gör det på. En definition på detta som man pekar på när det gäller riskfyllda kontakter är att om man är närmare än 1-2 meter från varandra och i mer än 15 minuter kan det vara lämpligt, säger han till tidningen

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Annons