Arron köper havssköldpaddorna från marknaden - och kör dem direkt till stranden

De två havssköldpaddorna fångades i havet vid Papua New Guinea och var till salu på marknden. För runt 250 kronor kunde de köpas för att bli mat eller prydnader. Det kunde inte Arron Culling acceptera.  Djurvännen från Nya Zeeland hjälpte dem hem igen.

Han köpte dem och körde direkt till stranden – där släppte han ut dem i havet igen.

skold1

Arron och hans kollega, som jobbar inom gruvindustrin, var på jobb i Papua Nya Guinea. De kommer egentligen från Nya Zeeland. Det var en dag när de kom ned till en lokal marknad och såg två levande havssköldpaddor vara till salu som de grep in och räddade de hotade djuren. De köpte dem för 50  nyzeeländska dollar (cirka 250 kronor).

skold2

De köpte sköldpaddorna och lastade upp dem på flaket till en lastbil och åkte 5 km för att komma till en bra plats vid havet. Där släppte de ut dem.

skold3

Hjältarna har nu räddat ett tiotal sköldpaddor på liknande sätt. Facebookposten från den här räddningen har nu delats över 50 000 gånger.

Arron kan inte rädda alla, men det lilla han gör betyder ändå så mycket.Deras insats hjälper hela arten. Sex av sju arter av havssköldpaddor är utrotningshotade i stora delar i världen, bland annat i Papua New Guinea, Australien och Mexiko. 

Men trots att de är utrotningshotade fortsätter jaken på dessa djur, över 42 000 sköldpaddor dödas varje år, helt lagligt.  

Efter att nyheten om hans hjälteinsats har blivit viral har också fler människor fått kännedom om hur hotade sköldpaddorna är. Man vill åt deras kött och skal. Men man tror också att tusentals dör efter ha fastnat i fiskenät, men mörkertalet är stort. 

[contentblock id=6 img=gcb.png]

Dela på Facebook