Annons

Avslöjandet om Stordalen: ''Hycklare''

Annons

Hotellmagnaten Petter Stordalen och hans fru – läkaren Gunhild Stordalen, har genom åren gjort sig kända för sitt engagemang i frågor som rör exempelvis klimatförändringar, kvinnohälsa och djurskydd.

Men nu avslöjas det att paret har förbrukat extremt mycket av det skadliga ämnet CO2, när de gjort många resor med sitt privatplan det avslöjar norska Nettavisens kartläggning.

Petter Stordalens hustru Gunhild har i sin bok som utgavs 2018, skrivit att det är svårt att inte framstå som dubbelmoralisk när man ser hennes och makens resekonsumtion.

Nettavisen har använt den internationella flygplansdatabasen för att kartlägga användningen av Stordalens privatplan. Det visar att paret använder planet mycket ofta, totalt 12 resor under april.

Dessutom beräknas deras koldioxidutsläpp från april motsvara cirka 93,72 ton koldioxid. Det motsvarar 163 schemalagda flygningar mellan Oslo och Trondheim, eller en norrmans genomsnittliga körning av dieselbil i 19 år.

Enligt flygdatabasen har flygplanet använts i över 33 timmar i april och rest 22 184 kilometer.


Slaktas i kommentarsfältet

Efter att Nettavisens kartläggning blev offentlig har paret Stordalen ifrågasatts och grillats ganska hårt i Nettavisens kommentarsfält på Facebook:

”Det är väldigt långt ifrån att leva som man lär”, skriver en. 

”Dubbelmoral”.

”Ingen av dessa två är i närheten av någon trovärdighet i sitt så kallade miljöengagemang”, skriver en annan.

”Ska vi tro på att de bryr sig om miljön? Hycklare”.

Paret Stordalen deltog i klimatstrejken Kändisparet har vid flera tillfällen uttalat sig om klimat- och miljöpolitik. Den 23 mars medverkade Gunhild på skolstrejken vid Stortinget i Oslo.

Stordalens privatflygresor under aprilmånad.


Vill inte kommentera

Petter Stordalens kommunikationschef Ida Holen vill inte kommentera flygningarna, men kan försäkra att resorna är klimatkompenserade. Hur de kompenseras, vill de inte säga.

Det privata flygplanet som används för dessa 12 resor är en Bombardier Challenger 350 och kostar runt 25,9 miljoner dollar, eller 248 miljoner kronor.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet. 

Nedan kan du se hur privatplanet ser ut:

Annons