Barnen slutade leka ute – rektor inför mobilförbud

Barnen på Bräckeskolan har nu fått mobilförbud. Rektorn Monika Blom menar det att nätmobbning blir vanligare och lättare samt att barnen har slutat leka med varandra ute. Det finns flera anledningar men den stora anledningen är att det svårt att aktivera barnen under dagarna.

- Helt plötsligt har våra elever slutat leka på rasterna. En elev sitter med en mobil i handen och fyra, fem andra tittar över axeln för att se vad som händer på skärmen.

Idag har de flesta barnen i Sverige en mobiltelefon eller surfplatta, och det kan vara svårt för de att inte ta upp de i klassrummet om man känner av att något vibrera i fickan. Detta stör otroligt mycket baren på skoltid och de har tappat koncentrationen helt och hållet.

Kids_using_smartphone_600x400

- Det är 13-årsgräns på Instagram, men barnen skaffar konton långt innan dess, ofta utan föräldrarnas vetskap, säger Monika Blom.

Därför satsar skolan till att ubilda både föräldrar och barn kring källkritik och vad som egentligen händer på internet. Dock var intresset av att lära sig inte så stor blan föräldrarna då det bara kom tre föräldrar på en föräldrautbildning kring sociala medier.

Hittills är Bräckeskolans mobilförbud bara på test och Monika Blom kommer att göra utredningar med både elever och lärare framöver för att se om det ska vara kvar.

- Nu testar vi detta, men visar det sig att det inte fungerar kanske jag häver beslutet. Det är för tidigt att säga nu.

Källa GP

Dela på Facebook