Annons

Barnpsykolog: Dina syskon kan vara de viktigaste personerna i ditt liv

Annons

Den danska barnpsykologen Margrethe Brun Hansen anser att relationen mellan syskon är mycket viktigt för livskvaliteten.

- En bra syskon relation kan vara den viktigaste relation du någonsin har, i hela ditt liv, säger psykologen Margrethe Brun Hansen till Danmarks Radio.

Den som har vuxit upp med syskonen kommer ihåg bråken och svartsjukan, men i takt med åren uppskattar man syskonen mer - och det borde vi göra enligt den danska barnpsykologen.

- Våra bröder och systrar följer med oss genom hela livet, på gott och ont. De är med all sannolikhet det förhållandet i våra liv som kommer att vara mest långvarigt. Inga andra relationer vi har med oss ​​genom livet varar i så många år. Vår syskon är helt enkelt våra spegelbilder, vittnen till vårt liv. De har funnits där hela tiden, och det har en stor betydelse, säger hon.


Brown Hansen och barnpsykologen Grethe Krag-Müller deltar i TV-programmet "Syskonens hemliga värld", som följer fem syskon i åldern 3-8 år, i 10 dagar och kollar på syskonrelationers speciella egenskaper.

Hon förklarar att syskon har en stor betydelse för både barns personlighetsutveckling, sociala utveckling och deras uppfattning om sig själva.

Detta gör att relationen mellan syskon får stor betydelse för vilka roller reaktionsmönster vi lägger till senare i livet.

Föräldrar måste ge plats

- Det är viktigt att föräldrarna står i framkant och lär barnen att visa respekt för skillnader, vilket ger utrymme för både de känsliga, aktiva, de som är sportiga och de som gillar frimärken. Och inte bara ge utrymme, men känna igen skillnaderna som en styrka, säger Margrethe Brun Hansen.

Hon menar att familjen är som ett minisamhälle som omfattar konflikter, kärlek, sociala relationer och stora skillnader.

- Att växa upp med dessa skillnader, rustar barnen väl in i vuxenlivet, säger hon.

Dela gärna denna nyhet med din bror eller syster, så att personen vet att hon eller han betyder mycket för dig!

Annons