Annons

Berättelsen om Lass, labradoren som har lärt sig att ta hem sin Alzheimersjuka ägare

Annons

Berättelsen om Lass, labradoren som har lärt sig att ta hem sin Alzheimersjuka ägare

Husdjur, framförallt hundar, kan vara fantastiska livskamrater som är närvarande i varje situation med en otrolig förmåga att förbättra stunder eller hela dagar även bara med en enkel blick.

Detta är inte en överdrift. De "terapeutiska" effekterna av hundar på människor är idag vetenskapligt bevisade, liksom deras förmåga att förstå sinnesstämningar och svårigheter hos personer vid deras sida, som de ofta med överraskande resultat även kan hjälpa.

Historien vi nu ska berätta handlar om just detta. Huvudpersonen är en vacker svart labrador, som utför en riktigt viktig och avgörande uppgift för sin husse.

Han är 7 år gammal och heter Lass och även om han inte på pappret är en hund med en utbildning för att hjälpa personer med funktionsnedsättningar, har han lärt sig att göra detta "jobb" med extrem precision för Mariano.

Mannen har lidit av Alzheimers sedan länge och hans patologiska förlopp försämras oundvikligen med tiden. Hunden Lass är vid hans sida sedan de ursprungliga stadierna av sjukdomen och även om problemen ännu inte var alltför tydliga hos Mariano förstod labradoren omedelbart att han kunde göra något för att hjälpa honom.

En kort utbildning räckte för att få hunden att förstå vad han kunde göra. Under promenaderna förlorade Mariano orienteringen mer och mer ofta och kunde inte längre hitta hem. Men med hjälp av sin trogna vän Lass kommer Mariano alltid på rätt väg och undviker att gå vilse och hamna i fara.

Hunden har bokstavligen lärt sig att följa Mariano hem, ensam och utan att någon har lärt honom. En uppgift som inte alls är enkel om man tänker på att vägarna i området där de två bor är mycket lika och inte underlättar orienteringen.

När Mariano tog fel väg eller försökte komma in i ett annat hus än sitt eget, förhindrade Lass snabbt honom och förde honom tillbaka på rätt väg. Detta är vad som fick mannens son Carlos, att känna sig säker på att han kunde lämna sin far i hundens sällskap.

Tyvärr går de två alltmer sällan ut på egen hand på grund av Marianos försämrade hälsa. Lass fortsätter dock att hålla sig nära honom och för honom är hunden en otrolig "terapi" mot depression, inte bara en enkel följeslagare.

Det känslomässiga stödet som Lass ger sin husse är enormt och kommer alltid att vara det. En underbar hund som även belönats av veterinärerna i Madrid för att den gör Marianos liv säkrare. Var och en av oss borde ha en vän som Lass!

Se klippet nedan:

Annons