Annons

Beskedet: Därför ska alla vargar på Kolmården avlivas

Annons

Kolmården avlivar sina vargar. Några nya vargar blir det inte i den närmaste framtiden.

– Vi har haft vargar i djurparken länge och det har varit ett svårt beslut att fatta, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården. 

Sex år efter den tragiska dödsolyckan i varghägnet avlivas de sista fyra vargarna på Kolmårdens djurpark. 

”Anläggningen är heller inte byggd för det förändrade arbetssätt Kolmården använder sig av idag. De nuvarande vargarna i djurparken har nått en hög ålder och har den senaste tiden haft sviktande hälsa. Veterinären har tillsammans med djurvårdarna beslutat att låta vargarna somna in under hösten”, skriver djurparken i ett pressmeddelande.


”Svårt beslut att fatta”

Vargarna är uppväxta på Kolmården.

– Vi har haft vargar i djurparken länge och det har varit ett svårt beslut att fatta. För oss är det absolut viktigaste att djuren vi väljer att ha hos oss mår bra och vi ser utmaningar i att uppfylla de högt ställda krav vi själva har på vår djurhållning om vi skulle ta emot nya vargar, säger Filip Johansson i ett pressmeddelande från Kolmården.

Och fortsätter:

– De vargarna vi har nu är väl anpassade och vana vid vår anläggning. De introducerades i en ung ålder, något som var möjligt med vårt tidigare sätt att arbeta inne hos vargarna. Om vi skulle hålla en grupp av nya vargar idag kräver det att vi introducerar och arbetar på ett helt annat sätt, något som anläggningen inte är anpassad för.

I juni 2012 hittades en kvinnlig djurskötare död i ett varghägn i djurparken. Hon hade då blivit attackerad och sedan dess arbetar inga djurvårdare inne i hägnet. Detta blev mycket uppmärksammat vid tillfället, men har enligt parken inget att göra med beskedet som alltså kom i dag: Att de fyra kvarvarande vargarna kommer avlivas.

– Det har inget att göra med det. Indirekt medförde dock olyckan att vi ändrade vårt arbetssätt och därmed är anläggningen inte längre anpassad för hur vi jobbar idag, säger Johansson till Norrköpings Tidningar.

Vad tycker du om detta?

Så gick det till när Kolmården tidigare ordnade ”vilda möten” där besökarna kunde klappa vargar.

Annons