BLODMÅNE: Ikväll kan du titta den längsta månförmörkelsen på 100 år!

I kväll väntas århundradets längsta månförmörkelse och den kommer synas rakt över Sverige.

Klockan 21.30 svensk tid går det att se blodmånen. Blodmåne är när månen under en total månförmörkelse antar en orangeröd nyans.

Vid en total månförmörkelse befinner sig månen i jordens totala kägelformade skugga som heter umbra. Här finns inget solljus. När den här typen av månförmörkelse uppstår kallas det för blodmåne.

I Sverige börjar det ikväll klockan 21.15 i Malmö när månen går upp över horisonten och slutar klockan 01.30 när jordens skugga lämnar månen.

”Man kan se nästan hela förloppet när det är bra väder, så det blir en riktigt bra månförmörkelse här i Sverige,” säger Robert Cumming som är redaktör på tidningen Populär Astronomi och även arbetar på Onsala rymdobservatorium till Expressen.

Business Insider skriver att denna totala månförmörkelse också kommer att bli seklets längsta, eftersom den kommer pågå i 1 timme och 43 minuter.

Mars tittar fram

I kväll väntas även Mars att vara synlig med blotta ögat.

Planeten Mars kommer att var synlig med blotta ögat! Och den 31 juli, befinner sig Mars ”bara” 35,8 miljoner mil bort. Det är det närmaste Mars har varit jorden på 15 år, enligt Business Insider.

Detta får ni bara inte missa! Tänk att man får uppleva allt detta på en och samma kväll!

Dela på Facebook