Bonden Petrus berättar om sitt jobb och får Sverige att vika sig av skratt – förstår du ett enda ord han säger?

1995 filmades Petrus Karlsson när han pratade bondska. Nu, 20 år efter sin död, gör Petrus viral succé på Facebook. ”Han hade säkert tyckt att det var roligt”, säger hans dotter Lillian Gren till Norran.

1995 spelade Christer Nyström och Göran Sandgren in en film med Ragvaldsträskbon Petrus Karlsson, som pratade bondska. Petrus berättar i början av intervjun om en speciell handske som han använder till sin ramsåg och beskriver rivaliteten mellan två olika sågverk som använder sig av två olika sågar (ramsåg och klinga).

Åter efter intervjun gick Petrus Karlsson bort, men 20 år efter har den fångat flera hundratusen svenskars uppmärksamhet. Anledningen är Petrus förträffliga dialekt!

– Jag gissar att det här är ett utdöende landsbygdsmål, som ångermanländska, jämtländska med flera. Går du bara tre mil söderut [från Ragvaldsträsk] till Burträsk har man andra dialekter, säger Christer Nyström enligt Expressen.

Christer har dessutom försökt analysera varför Christer dialekt är så intressant, men har inte kommit på varför. Titta på klippet nedan och lista ut varför på egen hand.


Dela på Facebook