Annons

Bondens HEMLIGA knep som håller jordgubbarna FÄRSKA.

Annons

Sommaren är här och med sommaren kommer också de underbara jordgubbarna. 

Som tur är för oss har några bönder visat hur man håller jordgubbarna färska mycket längre. 

När du lärt dig hur lätt det är att hålla jordgubbarna fräscha och välsmakande behöver du aldrig äta en jordgubbe som smakar dåligt igen. 

Av alla de läckra bär som moder natur ger oss denna årstid är jordgubbar en av de bästa.

Men tyvärr är det svårt att hålla jordgubbarna färska när man tagit hem dem.

Detta beror till stor del på att de växer nära marken vilket gör dom lättillgängliga för sniglar och andra djur som älskar bären. Eftersom de är så nära marken så blir bären också sårbara för sjukdomar, bakterier och svampar.


När vi sköljer jordgubbarna tar vi egentligen bara bort dammet och lämnar kvar resten som kan förstöra bären.

Vi har alla haft det hjärtskärande ögonblicket när du ska unna dig själv med en jordgubbe, bara för att märka att jordgubbarna på något sätt blivit en rutten röra över natten! Detta är på grund av de bakterier och svampar som inte tvättades bort under sköljningen.

För att undvika för tidig röta på dina jordgubbar bör du desinficera dem under rengöringsprocessen.

Oroa dig inte, det är lättare än det låter.

Först behöver du lite saker från köket:

  • En stor skål eller hink
  • En sil eller ett durkslag
  • Vinäger/ättika
  • Vatten
  • Hushållspapper
  • Massor av smaskiga jordgubbar


Börja med att lägga jordgubbarna i en stor skål.

Skålen måste vara tillräckligt stor för att få plats med både bär och vätska. I sköljningen behöver bären täckas helt.

Blanda 1 del ättika/vinäger och 4 delar vatten. Ungefär 1,25 deciliter ättika och 5 deciliter vatten brukar vara en bra start. 

Nu är jordgubbarna redo för blandningen. Häll i jordgubbarna i skålen tillsammans med blandningen. Se till att alla jordgubbar är täckta av blandningen.


Vissa bär kommer flyta till toppen och det är ingen fara. Du kan använda en tallrik som passar i skålen för att trycka ner bären eller röra om i skålen så att bären håller sig nere.

Bären måste vara i blandningen minst 3-5 minuter för att få ett bra resultat.

Vinäger och ättika är mycket effektiva naturliga desinfektionsmedel. Genom att låta jordgubbarna vara i blandningen tränger den in i bären och dödar hot mot jordgubbarna. 


Efter att jordgubbarna vart i blandningen, ta upp bären med hjälp av din sil eller ditt durkslag. Skaka bort överskottet av vattnet och försök få bären så torra som möjligt.  

Fukt skyndar också på förstörelsen av jordgubbarna.

En fuktig miljö skapar den perfekta grogrunden för fler bakterier och svampar, som vi vill undvika så länge som möjligt.


När det mesta vatten har skakats bort, lägg jordgubbarna på rena kökshanddukar och låt lufttorka. Lägg inte jordgubbarna på varandra.

Se till att jordgubbarna är helt torra innan du flyttar dem. En varm sommardag borde det inte ta lång tid.

Ta behållaren du fick med när du köpte jordgubbarna och lägg hushållspapper på insidan. Hushållspappret hjälper till att ta bort eventuell fukt. 

När bären är helt torra häller du in dem i behållaren och jordgubbarna är färdiga! Lägg jordgubbarna i kylskåpet och de kommer att vara färska länge. 

Varje svensk äter i genomsnitt 2,2 kg jordgubbar per person så DELA detta till dina vänner och familj så de också får veta detta fantastiska knep. 

Annons