Annons

Brandmännens brådskande varning: Detta ska du aldrig någonsin göra i hemmet!

Annons

Alla har vi föremål i huset som medför en viss brandrisk. Det kan vara tvättmaskinen, diskmaskinen, mikrovågsugnen. Alla apparater som förbrukar elektricitet medför en risk skulle man enkelt kunna uttrycka det.

Enligt preliminär statistik från MSB så omkom 75 personer i bränder under 2018, jämför man det med 2017 så var den siffran uppe i 110 personer.

Den norska motsvarigheten, DSB, rapporterar att äldre och personer i behov av vård, personer med funktionshinder och missbrukare är särskilt utsatta. I Norge visar statistik att cirka 75 procent av de som omkommer i bränder tillhör dessa grupper.

Under vinterhalvåret så förbrukar vi mer elektricitet än annars. Det är många extra apparater som vill ha ström och en del av dessa apparater använder vi för att hålla värmen uppe.

Ett par i norska Trøndelag råkade nyligen ut för en otäck situation – precis efter att familjen hade gått och lagt sig. Nu vill den norska brandkåren varna allmänheten och dessutom sprida ett budskap vidare.

Enligt norska TV2 var det 20 minuter kvar av programmet på diskmaskinen när paret gick till sängs. Men strax innan de somnade, kände mannen en röklukt och reste sig ur sängen för att undersöka saken närmare. När han kom ner upptäckte han att diskmaskinen stod i lågor.

– När mitt huvud träffade kudden kände jag en konstig, bränd lukt som bara blev starkare och starkare. När jag tittade nedför trappan till nedervåningen såg jag det starka ljuset från flammorna, säger 34-åringen till norska TV2.

Skrämmande för familjen

Paret har två barn, i åldrarna 3 och 4 år. De fick snabbt väcka och hämta döttrarna från övervåningen, linda in dem i täcken och ta ut dem ur huset. Familjen sökte sedan skydd hos en vänlig granne för att få värma sig.

– Det var väldigt skrämmande och jag är evigt tacksam för att vi inte hade somnat. Vi har ju brandvarnare, men den slog inte igång förrän jag hade börjat släcka branden, säger mannen till TV2.

Trøndelags brandkår har i efterhand lagt ut ett inlägg på Facebook för att varna andra.

Lar du oppvaskmaskina jobbe mens du sover? Her var det bare noen minutter igjen av vasken da huseieren gikk for å legge...

Posted by Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS on Monday, January 7, 2019

Brandkårens varning

”Låter du diskmaskinen gå medan du sover? Här var det bara några minuter kvar av diskprogrammet när husägaren gick för att lägga sig.

Strax innan han somnade kände han en röklukt, sprang ned och fick släcka branden med brandsläckaren.

Om du planerat ett nytt och bättre liv under 2019, föreslår vi att du också lägger till ’tvätta disk och kläder bara när jag är hemma och vaken’ på listan över nyårslöften”, skriver brandkåren tillsammans med en bild på diskmaskinen som fattade eld.

Så undviker du bränder i elektriska apparater:

• Använd inte grenuttag på apparater över 1000 watt.

• Tvättmaskinen, torktumlare och diskmaskin ska endast användas medan du är hemma och inte medan du sover.

• Töm luddfiltret i torktumlaren efter användning.

• Använd inte ugnen när du är full eller trött.

• Använd inte dator i sängen.

• Ladda inte mobiltelefon eller dator på natten.

• Se till att elektriska värmeelement och andra elektriska värmeaggregat inte är täckta med kläder eller att möbler står för nära.

• Installera brandvarnare i närheten av tvättmaskinen, diskmaskinen och i rum med spis.

Källa: sikkerhverdag.no

Nu tycker jag vi hjälper brandkåren att sprida detta viktiga budskap vidare.

Annons