Busschauffören Martin: Så här är det att köra i det ”fina” området

Det finns många fördomar om hur ungdomar beter sig i förorterna, men hur beter sig egentligen folket i det som kallas "fina" områden? Martin Andreasson som har kört nattbuss i tio år kan svara på detta. Ingen annan busslinje i Kungsbacka har så mycket problem med hot och plankare, som den som går till de välbärgade områdena i Särö och Kullavik.

I lördags upplevde han sitt värsta arbetspass hittills.

– När jag sa till killen att sluta spotta så sa han ”min pappa har betalat så mycket skatt, så vi äger nästan den här bussen. Så jag får spotta på golvet om jag vill”, berättar Martin för Aftonbladet.

Problemen inträffade på linje 720, som går från Kungsbacka och ut till de välbärgade områdena Särö och Kullavik. Men gott uppförande har inget samband med det.


När Martin kräver att ungdomarna ska betala protesterar de flesta, men även de som betalar beter sig aggressivt. En av de som köpte biljett tröck upp den i ansiktet på Martin.

– Då kommer han fram och skriker “här har du biljetten, din jävel” och trycker upp telefonen rätt i näsan på mig. Sedan går han och sätter sig, säger Martin. Sedan kommer en kille som säger ”pappa har konto på betalappen så jag skiter i pengarna, men fy fan vilket rån med 32 kronor”.

Två tjejer kastar även ur sig ”du måste vara en jävla bög som hatar oss tjejer, för annars hade du inte tvingat oss att betala”.

Martin beskriver att flera av ungdomarna kallar honom för ”din jävla sosse” och att de fortsätter hävda att de borde ha rätt att åka med bussen gratis.

– Som en av ungdomarna som sa: “Ni sossar är sjuka i huvudet. Ni ska vara glada att vi här ute tjänar pengar för landet. Jag ska fan inte betala för en jävla bussresa”, återger Martin.


När Martin för många år sedan arbetade i Göteborg och körde en linje i området Bergsjön hade folk redan en föreställning om att det skulle vara en tuff linje att köra.

– Då frågade kompisar hur jag vågade köra i Bergsjön. Men det mest anmärkningsvärda som hände där var en gång när två killar ville ha ombord en dubbelsäng på min buss, för att de flyttade, säger Martin till Aftonbladet och fortsätter:

– Medan i Hovås och Brottkärr där jagade de oss med mopeder och kastade sten.

Såhär ska det inte få gå till. Alla vi som är föräldrar har ett ansvar för våra barn och det bör understrykas när man hör om hur de beter sig. Dela gärna vidare detta!