Carsten hade bara en önskan innan sin död – då tar sjuksköterskorna ett otroligt beslut

Det finns väldigt många regler som måste respekteras på ett modernt sjukhus. Många av reglerna är naturligtvis ganska rationella, men ibland betyder empati och medkänsla mer än regler.

För när du vet att du ska dö, kan själva uppfyllandet av det minsta önskan betyda allt. Som till exempel att hålla sin hustru i handen en sista gång för att höra sin favoritplatta från när man var ung, få serverat sin favoriträtt - eller dricka ett glas vin och röka sin sista cigarett medan du njuter av solnedgången.

Det allra sista var Carsten Flemming Hansens önskan. Han blev inkörd till Århus Universitetssjukhus i Danmark för några dagar sedan, där han visste att han snart skulle dö.

Men som på alla sjukhus är rökning strikt förbjuden på vid Århus Universitetssjukhus.

Men då valde att sjuksköterskor att åsidosätta alla regler och fattade ett beslut som får nätet att explodera i hyllningar.

Det är danska Århus universitssjukhus som berättar om den rörande historien, på deras egna Facebook-sida.

Enligt sjukhuset dog Carsten Flemming Hansen den 7 maj. Han var på sjukhuset under några dagar eftersom ett bråck på stora kroppspulsådern i magen brustit.

Carsten var allvarligt sjuk och läkarna uppskattade att han inte skulle överleva en operation.

Carsten visste med andra ord, att han skulle dö, och hans högsta önskan var att få röka en sista grön LA - sin favoritcigarett och dricka ett kallt glas vitt vin.

Men som i alla moderna sjukhus var all rökning på Århus universitetssjukhus förbjuden, och det verkade omöjligt för Carsten att få sin sista högsta önskan uppfylld.

Men då valde sjuksköterskorna på avdelningen där Carsten var att göra ett undantag: de tänkte se till att uppfylla Carstens sista önskan.

Så under en lugn kväll rullade de ut Carsten på en balkong i sin säng, där han och familjen kunde njuta av en sista cigarett och ett glas vitt vin medan solen gick ner över Århus.

”EN VÄRDIG DÖD PÅ SJUKHUSET

Idag somnade Carsten Flemming Hansen stilla in på Århus universitetssjukhus. Några dagar innan hade han blivit inlagd på grund av ett brustet bråck på stora kroppspulsådern i magen, och eftersom han var för sjuk för att opereras, handlade det bara om timmar eller dagar innan han skulle dö av inre blödningar. Därför var hans största önskan en grön LA och ett glas vitt vin.

Man får inte röka på sjukhuset, men sjuksköterskorna på kirurgen och familjen var ense om att Castens önskan i den här situationen var viktigare än behandling, förebyggande och regler.

Därför fick Casten Hansen komma ut på en altan, där han tillsammans med familjen kunde njuta av cigaretten, ett kallt glas – och en vacker solnedgång.”

Det är verkligen svårt att hålla tillbaka tårarna när man ser Carsten få sin sista önskan uppfylld.  

Vila i frid, Carsten.

Dela på Facebook