Annons

Danmarks svar efter Sveriges vädjan om hjälp med asylkaoset: Skyll er själva

Annons

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen ger den svenska regeringen kalla handen.

danmarkste

DANMARK: Skyll er själva. Det är den danska regeringens besked efter att den svenska regeringen under torsdagen vädjat till övriga Europa om hjälp med att ta hand om alla asylsökande migranter.

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen meddelar att man inte tänker hjälpa grannlandet i öster att reda ut kaoset i sin invandringspolitik.

– Varje land har valt den kurs i flyktingfrågan som de en gång valt. De har valt sin kurs och nu får de hantera det som de vill, säger han till danska TV2.

Jensen säger också att den bästa “hjälp” Danmark kan ge Sverige är om svenskarna lär sig av danskarna och tar efter deras betydligt mer restriktiva invandringspolitik.

– Jag har ingen färdig lösning på hur man i det här fallet ska kunna hjälpa Sverige. Vi har visat hur Danmark valt att hantera krisen. Om andra länder kan lära sig och bli inspirerade av det så tycker jag det är utmärkt, säger han.

För mindre än två månader sedan lät det annorlunda från den svenska regeringen i en TV-sänd debatt. Då påstod Kristina Persson (S), Sveriges minister för nordiskt samarbete, att det kommer gå bättre för Sverige än Danmark tack vare att vi tar emot så många asylsökande.

– Vi klarar bra av det som kommer idag, det är många fler som kommer till oss än som kommer till Danmark, sade hon innan hon fortsatte:

– På längre sikt kommer det vara en fördel för Sverige och Sveriges ekonomi. Eftersom vi har en åldrande befolkning, precis som Danmark, måste vi ersätta alla dem som försvinner från arbetsmarknaden med nyanlända.

Persson fick medhåll från debattören Henrik Arnstad som hävdade att flyktingkrisen är inbillad och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som påstod att den danska regeringen saknar folkligt stöd för sin politik.

Annons