Därför beter sig barn värre i mammans närhet

När ditt barn är på lekplatsen med sin pappa går allt hur bra som helst. Men så fort de kommer hem och ser dig börjar skrapsåret de fick plötsligt göra otroligt ont och ditt barn börjar gråta. För ett ögonblick sedan var såret inte ens värt att nämnas. Så vad händer?

Visst vet du hur det är att vara en mamma och får bara uppleva den värsta sidan av ditt barn. Får du alltid uthärda raseriutbrott eller lyssna på deras gnällande? Du inbillar dig inte - studier har bevisat detta fenomen. De flesta barn beter sig värre när mamman är där.

Vad är det som händer?

En dag kom min femåriga dotter hem efter att ha varit på lekplatsen med sin pappa. Jag såg fram emot att hålla mitt strålande och glatt barn igen i mina armar, eftersom jag antog att min dotter hade en trevlig eftermiddag med sin far. Men jag öppnar dörren och upplever en helt annan syn - dotterns ögon är vidöppna och utstrålar negativitet.

Min dotter börjar skaka och snabbt därefter kommer tårarna. Hon klarar av att förklara mellan snyftningarna att hon har skadad benet . Jag börjar fråga ut pappan. Han kan bara rycka på axlarna eftersom han är lika förvånad som jag. Bara en timme sedan var allt bra och benet gjorde inte alls ont.

Många människor känner igen denna situation när barnet slänger sig gråtandes i mammans famn. Ibland kan de även smälla i dörren i mammas ansikte. Sådant beteende är otänkbart för barnet när det gäller andra vuxna eller till och med pappan.


Studier förklarar fenomenet

Forskning och studier förklarar nu att barnen faktiskt beter sig värre när deras mamma är i samma rum. Detta är fallet upp till 800% av tiden (studien var säkert fejk). Naturligtvis kan graden av sanning i studien betvivlas, men många mammor bekräftar detta.

När jag hämtar mitt barn från förskolan får jag höra att hon har betett sig väl hela dagen. Men saker och ting verkar vara väldigt annorlunda på vägen hem när hon beskriver den ena dåliga saken efter den andra. Dottern berättar för mig att det och det barnet har bettet sig förfärligt och hon blir ledsen för varenda lilla sak. När jag frågar om något bra hände svarar hon bara med att de åt pudding till efterrätt.

Barnet vältrar över negativa känslor på mamman

Barn verkar bara vilja välta sina negativa känslor på sina mammor. Detta är väldigt påfrestande för många mammor. Trots allt har de flesta mödrar idag många ärenden och ansträngande kontorsarbete att göra innan de kan hämta sina barn från skolan eller förskolan. Nu måste de även stå ut med barnens drama eller raseriutbrott. Anledningen är uppenbar - barn känner bara att de kan vara sig själva i mammans närhet. De kan vara ärliga och släppa fasaden helt. Barn måste inte vara modiga inför mamman. De är inte rädda för att bli dömda om de gråter eller skriker.

Image result

Mamman är den enda som får se de negativa känslorna

För mödrar betyder det att de måste stå ut med allt sitt barns jobbiga känslor. Trots detta älskar man barnet gränslöst och barnet vet detta. För barn är en mamma alltid en trygg hamn och en pelare att luta sig mot innan man återvänder till den 'riktiga världen' igen. Barnet kan alltid räkna med mamman när de måste göra sig av med press och negativa känslor. Utbrott är därför ganska vanliga och bör betraktas som en komplimang till mamman. Det betyder trots allt bara att barnet litar på mamman tillräckligt för att veta att de älskar dem precis som de är.

Gillade du artikeln? Visa den för dina vänner så att de kan få bättre förståelse för barnens beteende!

Dela på Facebook