Därför får du fejkade vänförfrågningar på Facebook – så stoppar du dem

Tusentals svenska Facebook-användare har under senaste tiden vittnat om märkliga vänförfrågningar som droppar in. Det handlar oftast om utländska fake-konton utan någon koppling till personerna de begär att få bli vän med. Oftast ser profilerna ut att tillhöra lättklädda kvinnor.

Nu uppmannar Facebook alla att anmäla fejkkontona – och tipsar om ett enkelt knep för att stoppa dem.


Syftet bakom de fejkade profilerna är att locka män att interagera med kontot på något sätt, skriver Aftonbladet.

De vill få användaren att klicka på en länk till en sajt som vill ha besökare, eller mer ofistikerade bedrägerier där någon vill få ut användaruppgifter eller ta över ditt konto.

Så stoppar du fejkade vänförfrågningar

För många har detta pågått länge, med tiotals vänförfrågningar varje vecka och tyvärr har Facebook inte lyckats vinna kriget mot hackarna än. Det går däremot att spärra vänförfrågningar själv, något som Facebook tipsar sina användare om.

Under dina sekretessinställningarna på Facebook kan du välja att endast vänners vänner kan skicka vänförfrågningar. Det gör du via den här länken.

Detta förhindrar alla som du inte har minst en gemensam vän med att skicka förfrågningar till dig. Det kräver dock att ingen av dina vänner accepterat en förfrågan från ett spamkonto.

Facebook själva säger att de tar bort en miljon konton varje dag. De tillåter inte konton med fejkade namn, som låtsas vara någon annan eller använder någon annas bilder.

För att anmäla ett konto - gå in på profilen och klicka på de tre prickarna i omslagsbildens vänstra nederkant.

Dela gärna detta så att fler kan lära sig knepet.

Dela på Facebook