Därför ska ALLTID vända äggen upp och ned i kartongen
Ägg marknadsförs som "världens bästa livsmedel".
Men vilket är egentligen det bästa sättet att förvara ägg på? Det verkar råda delade meningar om det. Men svaret är väldigt simpelt. Du ska förvara dem upp och ned!
Ägg är sin egen förpackning och äggen på hyllan i butiken får enligt EU:s regler stå kvar till 28 dagar efter värpdagen. Men sanningen är att de kan hålla betydligt längre. Ägg som förvaras i kylskåp och med spetsen nedåt håller sig färska i minst 2 månader, uppger Svenska Ägg.
Det är alltså fullt möjligt att äta ägg långt efter att de blivit ”gamla” enligt kartongens bäst-före-datum.
Vill du kolla om ett ägg är färskt eller gammalt kan du lägga den i ett glas vatten:
Ligger det på botten = Väldigt färskt
Ställer sig på botten = Ca en vecka gammalt
Flyter = Äldre. Knäck ägget och lukta, luktar det illa – släng.
Förvara alltid ägg i kartong
Tänk också på att alltid förvara äggen i kartongen eftersom skalet är poröst och ägget annars kan suga åt sig lukt, smak och i värsta fall bakterier.
Efter att jag läst detta vänder jag alltid äggen upp och ned i kylskåpet. Dela gärna artikeln så att dina vänner får ta del av detta smarta tips!