Annons

Därför ska du inte använda sköljmedel

Annons

Det är få saker som luktar lika gott som nytvättade kläder, men det många inte vet är att sköljmedel både är giftigt och farligt. En kemikaliebomb som man helst bör undvika - speciellt med barn. 


De flesta använder sig utav sköljmedel när de tvättar för att kläderna ska lukta gott och för att göra dem mjuka. Något som inte alla vet dock är att det är skadligt för både miljö och människa. Det du upplever som mjukhet, är i själva verket en form av plast som binder upp fukt, vilket i sin tur betyder att du går omkring med fuktiga kläder. Kemikalierna i sköljmedel är svåra att bryta ned, vilket inte alls är miljövänligt, och dessutom så förstörs fibrerna i dina kläder. 

I sköljmedel tillsätts dessutom ftalater som är ett hormonstörande ämne som är skadligt för barn. Flera har förbjudits av EU då de kunde framkalla allergier och hudirritationer/eksem. Dock finns det andra ftalater kvar, och vad dessa kemikalier gör med oss på lång sikt är det ingen som riktigt vet. Det finns kemikalier som är ofarliga i sig, men om man blandar tio "ofarliga" kemikalier så kan de tillsammans bli farliga. 

– Man vet inte exakt hur vardagskemikalier påverkar kroppen under längre tid som tio-femton år. Det finns tyvärr inte tillräckligt med vetenskaplig forskning kring det, berättar Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi vid Örebro universitet till Expressen.

Så istället för att använda sköljmedel kan du använda ättika, som även har det underbara egenskapen att den håller din tvättmaskin fräsch!

DELA gärna detta på Facebook så att dina vänner också blir uppmärksammade om den farliga vardagsfällan!

Annons