Därför ska du SLUTA äta godis!

Det är ingen hemlighet att vi svenskar älskar godis. Men det många inte vet är att vi äter mest lösgodis i hela världen. Så här listar vi 10 anledningar till varför du ska sluta äta lösgodis!

I Sverige äter varje person ungefär 18 kilo per år, det är mest i hela världen. Här är 10 anledningar till varför du ska dra ner din godiskonsumtion.

1. Övervikt

Sverige är ett av de länder där fetman ökar som snabbast i hela Europa. Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man och var femte kvinna att vara överviktig och redan idag är 1 av 5 skolbarn överviktiga.

2. Bakterier

De flesta godislådorna har lock men även detta räcker inte, locken öppnas konstant och ger chansen för damm, smuts och bakterier att ta sig in bland godiset. För att inte tala om alla godisslevar som konstant går från hand till hand ramlar i golvet och lämnas kvar i lådorna.

3. Miljön

Godis och andra onyttigheter såsom chips har visat sig ha en stor påverkan på miljön, framförallt skumgodis,gelér och mjölkchocklad. Endast en enda påse skumgodis har ungefär lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Detta visar en studie som genomförts utav SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.

4. Tänderna

Lördagsgodiset eller kanske till och med onsdagsgodiset skapar karies som riskerar att skapa hål i tänderna, allra värst är småätandet, vilket ger en långvarig frätande effekt på dina tänder vilket i sin tur kan ge väldigt dålig andedräkt.

5. Sjukdomar

Socker har blivit ett allt mer större problem i det svenska levnadssättet. Vi äter runt 50 kg socker per person och år vilket är 3 gånger så mycket mer än vad WHO rekommenderar och 25% utav allt socker kommer ifrån just godiset. Detta leder till mer och mer sockerrelaterade sjukdomer såsom diabetes, liksom hjärt- och kärlsjukdormar.

6. Djurrester

Som de flest nog redan vet så får många godissorter sin färg eller glansiga yta ifrån lössrester, men det är inte det värsta. Godis innehåller även slaktavfall så som ben, hud och senor ifrån gris och nötdjur och gelatinet som de flesta godis innehåller är gjort på grissvål som rensats, kokats och blekts

7. Hyperaktivitet

Vid universitetet i Southampton har man testat sex azofärgämnen, eftersom man misstänkte att de gjorde barn påtagligt hyperaktiva. Något som tyvärr bekräftades, och även kan gälla fler azofärgämnen. Även färgämnet kinolingult testades och visade sig skapa hyperaktivitet och inlärningssvårigheter hos unga.

8. Härdade fetter

 Som man kanske fattar i namnet så är härdat fett ett fett som på kemisk väg gjorts hårdare, Detta gör att hållbarhetstiden på saker innehållande härdade fetter kan förlängas. WHO har rapporterat om hjärt- och kärlsjukdomar, men även övervikt/fetma och en del sjukdomar orsakade utav härdade fetter, Det höjer även det onda kolesterolet och sänker det goda.

 

9. Allergier

Azofärger och tartrazin som används i  flertal godissorter kan ge allergireaktioner. De här ämnena förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Hudutslag, svullnader, nässelfeber, klåda och astma är bara några av många bieffekter. 

10. Graviditeten

Lakrits kan påverka din saltbalans i kroppen därför bör personer med högblodtryck undvika att äta allt för mycket utav denna salta godissort. Studier har också visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner.

Dela på Facebook