Annons

Därför ska man vara rädd om bina och humlorna - läs Emilias viktiga inlägg här

Annons

Vi kan tacka våra bin och humlor för maten! Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Bin och humor ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Det var just därför Emilia Hilling och Nils Grunditz skrev ett inlägg på Facebook om att vi bör vara rädda om dem.

Läs deras inlägg nedan:


"Om ni som jag ser en massa humlor just nu, kom ihåg att alla individer ni ser vid den här tiden på året är drottningar. Det är nämligen bara drottningen som övervintrar, resten av hennes samhälle dog i höstas. Just nu letar hon efter någon skreva eller grästuva att bygga bo i. Sen kommer hon att föda upp ungefär 500 humlor. En enda humla kan pollinera 1500 blommor per dag, vilket innebär att ett humlesamhälle tillsammans kan pollinera drygt 100 miljoner blommor under en säsong. Däribland grödor vi äter; bär, frukter osv. 75% av grödorna som odlas inom EU behöver pollineras av insekter som humlor, bin, m. fl. Om du råkar döda en humledrottning nu så har du alltså minst sagt en negativ inverkan på hur artrik (och vacker) denna sommar kommer att bli. Så var försiktig ❤️"

Om ni som jag ser en massa humlor just nu, kom ihåg att alla individer ni ser vid den här tiden på året är drottningar....

Posted by Emilia Hilling on Saturday, April 27, 2019

Det finns också andra sätt att hjälpa bina, humlorna och mänskligheten att leva vidare.

Du får mer än gärna odla blommor på din balkong och i din trädgård, skriver Naturskyddsföreningen.

Glöm inte att lämna kvar ett hörn med vilda blommor heller – de älskar det!

Hjälp gärna till att sprida detta vidare genom att trycka på DELA-knappen på Facebook. 

Annons