De sätter kameror i en skolmatsal. Vad kökspersonalen gör? Det sprider sig som en löpeld..

I japan är skollunch mycket mer än bara mat.

I denna grundskola som ligger i Saitama, Japan, förvandlas lunchen till en 45-minuters utbildningstid, precis som matte eller läsning. Studenter odlar och drar sina egna grönsaker på skolans gård. De serverar måltider till sina egna kamrater i klassrummet. Och städar efter sig efter lunch. Varje steg i processen är noggrant planerad, men samverkande och framför allt roligt. På denna dag, är det fisk på menyn med päron sås, potatismos och grönsakssoppa. Alla ingredienser är hälsosamma och hemlagade.

Vad som började som en pedagogisk video om lunchtid i Japan förvandlas till ett samtal om kvaliteten på lunch i andra skolar runt om i världen. Folk är imponerade av skolans omsorg och effektivitet när det gäller lunchtid, tillsammans med elevernas uppskattning för deras läckra måltider och hårt arbete.

En kommentar på Youtube säger: "Titta bara, vid en ung ålder lär de sig att äta fisk och hälsosam mat som de även har odlat själva. De får lära sig personlig hygien, hur man serverar mat till sina klasskamrater, städa efter sig efter varje måltid, återvinna och vara tacksamma för de människor som lagade maten för dem."

Hur tror du att kvaliteten på lunchtid i Sverige är jämfört med deras? Dela gärna den här videon med dina vänner på Facebook!


Dela på Facebook