De skruvar fast gamla plastflaskor på en kartong och sätter den i fönstret. Detta förändrar ju liv!

Här i Sverige plågas vi inte av outhärdlig hetta under sommarmånaderna, men i andra delar av världen är saker annorlunda. I området Daulatdia i Bangladesh bor ungefär 28 000 människor och många utav dem lever i små stugor utan tillgång till vare sig rinnande vatten eller el. Temperaturen kan stiga över 45°C under sommaren och utan elektricitet finns det inte heller någon air-conditioner som kan svalka. Det blir riktigt varmt.

Men då tog en uppfinnaren Ashis Paul saker i sina egna händer och byggde den första AC:n som fungerar helt utan elektricitet. Det enda som behövs är ett kartongark och gamla PET-flaskor. Gör hål i kartongen och klipp av botten av flaskorna. Fäst sedan flaskorna i kartongen genom att skruva på de ihåliga korkarna. Häng konstruktionen i en stor fönster- eller dörröppning och njut av din egentillverkade AC.

Uppfinningen som kallas Eco-Cooler sänker temperaturen med 5°C, vilket är ganska imponerade med tanke på att det kostar nästan ingenting att göra.

Och det bästa med allt? Företaget bakom produkten har bestämt sig att distribuera ritningarna helt gratis till de områden där en svalkande vind behövs som mest.


Dela på Facebook