Annons

Demenspatienter får mysa med kattungar – då händer det mest otroliga

Annons

Du kanske inte tror att ett demensboende och en hjälporganisation för hemlösa katter har så mycket gemensamt. Det har det oftast inte, men i Tucson, Arizona har man kommit på en helt genialisk idé.

Catalina Springs Memory Care Facility, ett boende för patienter med demens och Alzheimers vet av lång erfarenhet att deras boende behöver mycket stimulans och närhet, annars kan de hamna i djupa depressioner.

En kattunge som blir övergiven av sin mamma klarar sig inte många timmar utan mat och värme. Det var med detta i åtanke som denna fantastiska idé föddes och som skulle få både katter och demenssjuka att bli lite lyckligare.


”Minskar ensamhet och depression”

Enligt sidan Staff Relief kan omtanke för ett husdjur hjälpa äldre på många olika sätt. Så här förklarar de den positiva effekten på hjärnan:

”En kattkamrat hjälper till att minska ensamheten och depressionen. Att äga en katt kan också hjälpa äldre att känna sig mindre isolerade och mer nöjda med sina liv. Detta innebär förutom fysiska fördelar, minskad stress och stressrelaterade symtom.” 

Det har nämligen hjälpt de äldre att få tillbaka sina minnen! Detta enligt Animal Channel.

När de äldre höll i katterna började gamla minnen komma upp till ytan och de kunde berätta om katter eller hundar som de haft när de var unga.

Se klippet nedan och Dela detta om du också tycker att det är en fantastisk idé som vi borde anamma mer även i Sverige!

Annons