Annons

Denis mamma dog, nu ska föräldralösa 6-åringen utvisas från Sverige

Annons

Denis, 6, ska utvisas till Ukraiana. Han blev föräldralös efter att hans mamma dött i mars tidigare under detta år och eftersom att pappan avsagt sig vårdnaden.

Nu har Migrationsverket beslutat att han ska utvisas till Ukraina helt ensam - trots att han inte känner någon där. Där kommer han förmodligen att hamna på barnhem eftersom att han inte har någon nära släkt som kan ta hand om honom, skriver Expressen.

Den 9 november 2017 ansökte Denis tillsammans med sin mamma om uppehållstillstånd. Hon i sin tur sökte på anknytning till en partner.

Den 10 mars i år hittades Denis mamma död. Polisen grep till en början en man, men misstankarna avskrevs senare.

Enligt kammaråklagare Emma Olsson fanns det inte längre någon misstanke om att brott hade begåtts, skriver Länstidningen i Södertälje.


Idag bor Denis med sina morföräldrar, som bott i Sverige i sex år. De har ansökt om att få adoptera honom, men fått avslag. Migrationsverket står fast vid sitt beslut om att Denis ska utvisas.

– Det blir barnhem. Han har inget mottagande där borta, säger hon till Expressen och menar att Denis inte kommer att få hamna på något bra barnhem.

– Absolut inte.

Denis situation är något som ingen vill att ett barn ska behöva uppleva. Sexåringens enda trygghet är hans morföräldar, men nu ser han alltså ut att slitas ifrån dem.

I augusti ansökte Midia Soufi om verkställighetshinder för att försöka stoppa utvisningen, men fick avslag. Och nu ska den lilla pojken alltså utvisas.

”Uppgifterna om att Denis mor har avlidit, att hans far ska ha avsagt sig vårdnaden och att fadern inte kan ta hand om honom utgör nya omständigheter. Även Denis anknytning till Sverige, dels genom sin mors partner och dels genom sina morföräldrar som inlett en adoptionsprocess, är nya omständigheter. Migrationsverket anser emellertid att Denis med stöd av dessa omständigheter inte har gjort sannolikt att han inte kommer att tas hand på ett lämpligt sätt vid ett återvändande till Ukraina”, skriver Migrationsverket i beslutet enligt Expressen.


Migrationsverket skriver även att utvisning står fast även ”med beaktande av principen om barnets bästa”, tillägger Expressen.

Tycker du också att det är helt absurt att Denis som kan tas omhand av sina morföräldrar får avslag av Migrationsverket. Dela då med dig detta.

Annons