Denna 13-åringen har uppfunnit något till sin mormor - som kan hjälpa 47 miljoner människor

World Alzheimer Report 2016 konstateras att 47 miljoner människor har sjukdomen Alzheimers.

Det är en obotlig och degenerativ sjukdom, som påverkar nervceller i hjärnan, speciellt i de regioner där minnet sitter.

Sjukdomen drabbar väldigt många liv, men ännu fler anhöriga. Att inte längre kännas igen av sin vän, en familjemedlem eller en partner - en fruktansvärd del av Alzhemiers.

13-åriga Emma Yang vägrade att titta på hennes mormor led av Alzheimers, så hon bestämde sig i stället för att hitta ett sätt att skydda livskvaliteten för sin mormor och andra patienter.


Det var under en promenad på semester i New York som 13-åriga Emma reagerade på att hennes mormor hade svårt att komma sitt barnbarns namn och ålder. Eftersom hon var intresserad av teknik och hade följt forskning om programmering i flera år, bestämde Emma sig för att göra en app för människor som lider av Alzheimers.

"Jag kunde inte låta min mormor glömma mig. Hon kände inte längre igen min far och var förlorade i mörkret", säger Emma.

Innan hon utvecklade programmet pratade hon med 50 patienter med Alzheimers och ännu fler experter. Så sökte hon ett bidrag för arbetet. Hon fick en flygande start på projektet.

Emma hedrades på en konstutställning i New York och vann ett stipendium från "Michael Perelstein Memorial Institute", som gav ekonomiskt stöd hon behövde för att komma igång.

Appen finns nu som en prototyp, och kan laddas ner. "Idag" fungerar som en slags dagbok.

Och en annan funktion, 'Jag' berättar för patienten vem de är när de har glömt det.

Ett fotogalleri håller reda på släktingar.

Det är också möjligt att se kontaktinformation med bilder och släktskap på en separat skärm.

Patienter kan också hålla koll på vad deras släktingar gör.

Med en identifieringsfunktion kan patienten också trycka på en bild och få veta vilken typ av relation de har till personen på bilden.

Titta på videon där Emma förklarar hur appen fungerar - och DELA vidare detta om du blir imponerad av den här 13-åringens idé och tror att hennes app kan vara ett briljant sätt för att hjälpa människor att bekämpa denna fruktansvärda sjukdom.


Dela på Facebook