Det är nu helt lagligt att vålda din fru i det här landet - världens mest kvinnofientliga lagar

I en ny rapport från organisationen Equality Now kritiseras 44 länder för sina lagar mot kvinnor.

För 20 år sedan, vid 1995 internationella kvinnokonferens, som undertecknades av 189 länder på ett plan som skulle omfatta ökad jämställdhet i sina strafflagar genom att återkalla alla diskriminerade lagar. Men tyvärr är situationen sådan att många länder har lagar som diskriminerar kvinnor.

Kvinnorättsorganisationen Equality Now har inlett en kampanj mot 44 länder för sina diskriminerande lagar.

Rapporten "Ending Sex Discrimination in the Law" har målet att starta en global namninsamling under hashtaggen #UnSexyLaws. 

Mer än hälften av lagarna som  kritiserats av organisation avskaffats eller formulerats om. 

Ändå, här är vi, år 2016, och dessa fasansfulla lagar som tydligt diskriminerar kvinnor i flera av världs länder existerar fortfarande. 

Länder där gifta kvinnor får våldtas

Indien har kämpat för att ta itu åt sina problem med våldtäkter där globala protester sedan den brutala gruppvåldtäkten på en ung student skapade rubriker över hela världen under 2012.

Nu är det förbjudet att våldta kvinnor i Indien, men våldtäkt är helt lagligt så länge kvinnan är över femton år gammal. Så här står det i lagen "Samlag eller sexuella handlingar en man utför på sin fru, om frun inte är under femton år, är inte våldtäkt"

En liknande lag finns kvar i Singapore, där våldtäkt inom äktenskap är acceptabelt så länge flickan är över 13 år gammal. I Bahamas övervägs inte våldtäkt om det finns ett äktenskap och flickan är minst 14 år gammal.

Länder där du får kidnappa kvinnor

I Malta och Libanon slipper du straff om du gifter dig med kvinnan du har kidnappat. Lagen säger: "efter att ha kidnappat personen gifter sig med personen kommer han inte kunna straffas".

Även i Libanon slipper du straff för våldtäkt om du gifter dig med personen. Du kan dock straffas om det finns en skilsmässa inom fem år.

Länder där det är lagligt att slå kvinnor

I Nigeria är våld "för en man att slå sin fru i korrigeringssyfte" helt lagligt. Föräldrar och lärare får även straffa barn på samma sätt.

Länder där kvinnor inte får jobba

I Kina får inte kvinnor "jobba nere i gruvorna" eller göra annat fysiskt arbete, eller närmare bestämt "annat arbete som kvinnliga arbetstagare bör undvika."

I Madagaskar får kvinnor inte jobba i en industrianläggning, om det inte är ett familjeföretag. Och i Ryssland har man beslutat att "arbete av kvinnor på, "hårda, farliga eller ohälsosamma" yrken är förbjudet.

Länder där kvinnor inte får köra bil

Sedan 1990 har kvinnor inte fått köra bil i Saudiarabien eller skaffa körkort.

Länder där män bestämmer vad kvinnor ska jobba med

I Kongo-Brazzaville måste kvinnor "bo med sin man och följa med honom var än han tycker det är lämpligt att bo". Hon får heller inte utföra tjänster eller underteckna avtal utan mannens tillstånd. Mannen får dessutom rätten att kontrollera kvinnors egendom.

I Guinea, finns en liknande lag som gäller för kvinnor som söker en separat yrke än sin man, vilket är olagligt om han har något emot det. Han har också rätt att tvinga henne att bo där han anser är lämpligt.

I Jemen finns lagar där en kvinna måste ha sex med sin man när han önskar, bo med honom och utföra det arbete han vill. Hon får inte heller lämna hemmet utan "legitim anledning"

Länder där döttrar ärver mindre än söner

I Tunisien ärver kvinnor ärver söner dubbelt så mycket som döttrar, och ännu mindre om det rör sig om mer än en dotter som ska få ärva. I Förenade Arabemiraten ärver även söner dubbelt så mycket.

Länder där du får mörda din fru om hon är otrogen

I Egypten slipper en man straff om han "Fångar sin fru på bar gärning för äktenskapsbrott och dödar henne på platsen tillsammans med mannen hon är otrogen med, skall straffas som frihetsberövande". Han får alltså bara utegångsförbud.

I Syrien får mannen reducerat straff om han mördar sin fru, syster, mamma eller dotter när hon utför en "illegitim sexuell akt".

Länder där kvinnor inte får skilja sig

I Israel, räknas äktenskap och skilsmässor mellan judiska medborgare som under rabbinsk lag, män får välja ensamt om när en skilsmässa ska äga rum.

I Mali måste en kvinna vänta tre månader innan hon gifter om sig, och en änka kan inte gifta om sig förrän fyra månader och 10 dagar efter makens död. Om änkan är gravid måste hon vänta tills förlossningen.

Länder där kvinnors vittnesmål inte räknas lika mycket mäns

I Iran räknas kvinnors vittnesmål bara hälften så mycket som mäns. Dessutom kan kvinnor straffas om de inte skyler sig med "Islamisk klänning".

Dela på Facebook